fbpx
0.8 C
София

Разбиване на митовете за COVID-19 ваксината

Най-четени

Новините за разработване на ваксина, която постига 90% ефективност при имунизиране на хора срещу COVID-19 в клинични проучвания, доведе до силна вълна от антиваксърски настроения и заблуди в социалните мрежи.

В тази статия разглеждаме някои от най-разпространените фалшиви твърдения: за предполагаеми заговори за инжектиране на микрочипове в телата на хората, предполагаемо препроектиране на генетичния ни код и дори изкуствено заразяване със заболявания.

Бил Гейтс иска да ни чипира – всички, без изключение

Още от началото на пандемията, името на милиардера и съосновател на софтуерния гигант Microsoft беше непрекъснато спрягано в най-разнообразни фалшиви новини, слухове и конспиративни теории. Първоначално Гейтс беше обвинен като създател или поръчител на създаването на COVID-19 (за който към момента няма сведения да е изкуствено създаден). Милиардерът беше нарочен най-вече заради известната си благотворителна дейност в областта на общественото здраве и разработването на ваксини, както и сериозното финансиране за разработването на ваксина за настоящата пандемия.

Една от най-популярните теории през тази седмица, е, че Бил Гейтс иска да извлече финансова полза от пандемията като произвежда и продава ваксината срещу нея, но най-вече и с користната цел да внедри микрочипове в тялото на всички граждани на САЩ, а защо не и на целия свят…

Разбира се, няма никакви доказателства Бил Гейтс да е разработвал микрочип, който да иска да имплантира в човешки тела, нито има информация да има такива намерения. От благотворителната асоциация на семейство Гейтс, „Бил и Мелинда Гейтс“, заяви пред Би Би Си, че са напълно неверни.

Въпреки липсата на доказателства обаче, през май проучване на YouGov, състояло се с 1640 души, констатира, че 28% от американците вярват, че Гейтс иска да използва ваксини за имплантиране на микрочипове в телата на хората – като цифрата нараства до 44% сред републиканците.

Любопитното е, че милиардерът, който в действителност разработва компютърен чип, предвиден да се имплантира в човешкия мозък с цел подпомагане на неврологични увреждания и загуба на функции на главния и гръбначния мозък, Илън Мъск с неговата секретна компания Neuralink, почти не се спряга сред авторите на фалшиви новини и разпространителите на конспиративни теории.

Ще променят ДНК на всички ни

Тук не говорим за обикновена конспиративна теория, която да спряга известни имена и да се разпространява основно от чувства като нестихващ страх, недоверие и съмнение в институциите, властите и известните фигури, а за конспирация, която се разпространява директно от високо политическо ниво и евентуално има и политически цели…

Кореспондент на Белия дом, привърженик на администрацията на Тръмп, съобщи в уебсайта Newsmax, на своите 264 000 последователи в Twitter да се „пазят“ от ваксината на Pfizer и BioNTech. Емералд Робинсън заяви в профила си в Twitter, че ваксината ще променя човешката ДНК.

Страхът, че евентуално ваксината може да измени нашия генетичен код, всъщност не е нов и не е измислен от Робинсън, а се разпространява в социалните мрежи като Facebook от месеци.

От Би Би Си са се свързали с трима независими учени. Те са отговорили, че ваксината срещу коронавирус няма как да променя човешката ДНК.

Изглежда хората, които разпространяват подобни твърдения, фундаментално не разбират генетиката и някои анализатори на обществени феномени и фалшиви новини казват, че според тях вярването в подобни твърдения се дължи на факта, че известна част от разпространяващите и вярващите в подобни твърдения, са пропуснали базовото си обучение по генетика в часовете по биология в гимназията, или имат цялостно недоверие към конвенционалното образование, ортодоксалната наука и институциите.

Повечето ваксини съдържат фрагмент от генетичния материал на вируса или РНК, какъвто е случая с ваксината срещу коронавируса, която Pfizer и немският ѝ партньор разработват.

„Инжектирането на РНК на вирус в човешкото тяло не може да измени ДНК на човешките клетки“, казва проф. Джефри Аланд от Оксфордския университет.

Говорителят на Pfizer Андрю Уиджър заяви, че ваксината на компанията „не променя ДНК последователността на човешкото тяло. Тя предоставя на тялото само инструкции за това какво представляват клетките на вируса, като целта на това е организма да има възможност да развие имунитет срещу тях.“

Това не е първият път, когато разглеждаме твърдението, че ваксината срещу коронавирус ще промени човешкото ДНК. Подобни конспиративни хипотези се разпространяваха още преди да има официални съобщения за ваксина с постигната ефективност.

Изглежда, че част от това недоразумение произтича от информацията за технологията на ваксината, която в момента се разработва. Ваксината на Pfizer и BioNTech използва технология за предаване на РНК и иРНК. Тя действа като дава на тялото инструкции за протеина, който се съдържа на повърхността на клетките на коронавируса, благодарение на който той успява да зарази нашето тяло. След това имунната система се научава да разпознава и произвежда антитела срещу протеина. Едно от твърденията, което буди страховете на хората, е, че досега не е произвеждана или приета ваксина, която да е на принципа на иРНК.

Това твърдение е напълно вярно, но през последните години са проведени множество изследвания на иРНК ваксини при хора.

Проф. Алмънд казва, че ваксината, която се разработва сега, е първата, която демонстрира ефективност, която би била необходима, за да успее да ни защити от новия вирус.

Само защото това е нова технология, тя казва, че това не означава нищо и не бива да се страхуваме от нея.

Всяка една нова ваксина се подлага на стриктни проверки за безопасност, преди да може да бъде препоръчана за широко приложение.

При фаза 1 и фаза 2 клиничните изпитвания на ваксините се тестват при малък брой доброволци, за да се провери дали ваксината е безопасна и да се определи правилната доза. Във фаза 3 тестовете се провеждат с хиляди души, за да се види доколко ваксината е ефективна. Групата, получила ваксината, и контролната група, получила плацебо, се наблюдават внимателно за нежеланите реакции – странични ефекти. Мониторингът на безопасността продължава дори след лицензиране на ваксината.

Какво представляват ваксините, как работят и какво правят в човешкото тяло?

Клеър Уордъл, автор на неотдавнашен доклад за митовете за ваксините в социалните мрежи, казва, че има „информационен дефицит“ около теми като технологията на иРНК. Той определя информационния дефицит като ситуация, при която има голямо търсене на информация, но достоверната и надеждна информация, е в малки количества.

„Това оставя хората уязвими към дезинформация, която се втурва да запълни информационната празнина“, казва г-жа Уордъл, изпълнителен директор на неправителствената организация с нестопанска цел First Draft.

 

„Докато надеждната информация се бори да отговори на търсенето, ненадеждните частни акаунти на разпространители на информация и алтернативните новинарски издания могат да намалят доверието във ваксините“, допълва тя.

Непредсказуемите ситуации, които създават усещане за пряко застрашаване на човешкия живот, обичайно будят тревога и глад за информация, благодарение на която да разберем ситуацията и да намерим някаква упора, която да ни позволи да продължим ежедневието си. Когато достоверна и надеждна информация обаче липсва, или нямаме доверие в официалните и конвенционални източници, ние, до някаква степен дори неосъзнато, сме склонни да запълним тази празнина, този информационен глад, с данните, които се разпространяват около нас – в нашите социални кръгове, в медийното пространство около нас или в социалните мрежи. Много често дори сме склонни да бъдем погълнати от такава информация, била тя фалшива, която да подхрани нашите страхове и предварителни убеждения на скептичност и застрашителност, които вече сме си изградили.

Новата ваксина ще има сериозни странични ефекти

Друго известно твърдение на едно от видните лица на дезинформацията около ваксината, беше сред най-коментираните теми от антиваксърите в социалната мрежа Twitter през тази седмица.

В нея се твърди, че 75% от доброволците, които са се съгласили да участват в клиничните тестове на ваксината, са проявили странични ефекти. Разбира се, никъде не се позовава откъде произлиза тази информация. От Pfizer и BioNTech, в официалните си доклади, не съобщават за сериозни опасения за безопасността, които да са проявени по време на тестването на ваксината.

В крайна сметка, за да бъдем обективни, не можем да отречем, че много от ваксините, които човечеството от години използва, проявяват странични ефекти. Но повечето странични ефекти, които се проявяват при хората, на които бива поставени ваксина, далеч не са толкова сериозни, колкото антиваксърите ни карат да вярваме.

„Както всички ваксини, така и тази може да причини краткотрайни странични ефекти, включително болка на мястото на инжектиране, треска, мускулни болки, главоболие и умора“, казва д-р Пени Уорд, гостуващ професор по фармацевтична медицина в Кралския колеж в Лондон.

Проф. Уорд посочва, че този вид странични ефекти се наблюдават и от голям брой хора, които ежегодно доброволно се ваксинират срещу грип. Нежеланите реакции обикновено са леки, изчезват най-много след няколко дни, а ако сред тях се наблюдават и болки, те могат да бъдат облекчени с парацетамол и ибупрофен.

Не е ясно откъде г-жа Робинсън, която разпространява конспиративното твърдение в Twitter, получава цифрата от 75% случаи на проявени сериозни странични реакции, но е възможно тя да е взета избирателно от степента на леките странични ефекти, съобщени при една от възрастовите групи в ранната фаза на клиничното изпитване.

Пълните данни за страничните ефекти все още не са публикувани за най-новата фаза на проучването, но Pfizer потвърди, че не са наблюдавали сериозни странични ефекти.

От Би Би Си са се свързали с Робинсън от Белия дом с искане за допълнителен коментар, но тя се придържа към своите първоначални твърдения и не допуска те да бъдат подложени на съмнение, нито има готовност за провеждане на диалог или дебат, базиран на твърди и отчетливи доказателства или други аргументи.

Защо толкова хора вярват в тези фалшиви новини?

Вероятно сте забелязали, че независимо от степента на образование или академична подготовка, с която разполага един човек, рядко има значение върху това дали той вярва във фалшивите новини и конспирациите. По подразбиране очакваме, че хората, които са преминали през сериозна академична подготовка и са завършили колеж или висше образование, би следвало да имат по-ефективни и надеждни методи за търсене на информация, възприемане на популярни твърдения и новини и критерии за обективност на информацията. Това е вярно отчасти, тъй като в хода на академичното обучение на хората се налага да проучват непозната до този момент за тях информация в големи обеми, да я проверяват за достоверност, да оценяват нейната обективност, надеждност и релевантност с разглеждания проблем, който ги е подтикнал към това да търсят въпросната информация. Но това не означава непременно, че те са усвоили напълно тези умения или че в техните информационни ценности е залегнала нуждата дадени сведения да идват от надежден източник, който да се ползва с обществено доверие. Защо? До известна степен, това се дължи на недоверието.

Живеем във времена, в които разбирането на източниците и авторитетите на знанието са изменени значително спрямо тази им форма, с която сме свикнали през десетилетията на миналия век. Ако преди информацията е надеждното знание са идвали от обществени фигури, които сме обличали с обществен и научен авторитет, като учени, академични фигури, изследователи, популярни личности и понякога дори политици, то сега това далеч не е така. Днес знанието не е фиксирано в определени личности, а флуктуира и произхожда от всевъзможни и далеч по-разнообразни източници – от различни интернет портали, свободно издавани книги и дори от известни личности в социални мрежи и общо взето откъде ли не… С други думи, днес информацията няма конкретен източник. Днес информацията и знанието могат да бъдат разпространявани от всеки, без да е необходимо той да е облечен с авторитет. Благодарение на някои от световно известните катастрофи със заблуди и задкулисни действия, както и все по-разединяващата се научна общност в някои среди и сфери, това остава у обществото едно недоверие – към обществените фигури, институциите и още по-малко към частните компании.

Другият феномен, който подхранва вярването ни във фалшивите новини и конспирациите, е обикновената човешка наивност. Всички ние носим една наивна, донякъде невежа, казано в най-неутралния смисъл на думата, част у себе си. При някои от нас тя е субективно по-голяма и осезаема, отколкото при други. Това е онази част от нас, която е силно уязвима пред неизвестните феномени на външния свят, която буди нашите страхове и създава глад за обяснение, което да се стори рационално на нашите убеждения.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини