Tesla може и да полага повече усилия в обезпечаване на сигурността на автомобилите си от средния производител, но и тя не е имунизирана срещу периодичния експлойт. Учени от Университета на Льовен в Белгия разработиха техника, която им позволява да преодолеят криптирането на чипа на ключа на Tesla Model 3. Това прави клонирането на ключа, влизането и запалването на автомобила наистина тривиално.

Основният проблем е, че чипът използва лесен за разбиване 40-битов шифър за опазване на кодовете. След като веднъж открият двата кода от специфичен чип, учените просто трябва да пробват криптиращи ключове, докато не открият този, който отключва колата. За да улеснят работата си, учените дори са създали база данни от двойки кодове, които позволяват извличането на криптиращия ключ и клонирането на всеки един чип на Tesla Model 3.

За цялата операция е необходимо оборудване на стойност само 600 долара – Raspberry Pi, две радиа, батерии и портативен сторидж носител за съхранение. Процесът отнема 1.6 секунди.

Чиповете са произведени от компанията Pektron, а Tesla е само едно от имената, засегнати от експлойта. Коли на McLaren, Karma и Triumph също са податливи на него, макар още да не са тествани.

Тези констатации в крайна сметка напомнят на цялата автомобилна индустрия, че сигурността е все по-важна за модерните автомобили, особено с нещо толкова основно, колкото ключовете.

 

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари