Изкуственият интелект играе различни игри по добре от човека. През януари алгоритъмът Libratus за първи път победи четирима професионални играчи на покер и спечели от тях $1,8 милиона. Едва сега учените си изясниха как става това.

За разлика от логическите игри, при които всеки играч във всеки един момент знае и вижда играта на дъската, при покера се използва скрита информация. При изследването стана ясно, че ИИ е използвал метод, който се използва към много игри с недостиг на информация, както и към сфери от реалния живот, като деловите преговори, кибербезопасността, финансите и военното дело.

Никакви специални стратегии не са заложени в Libratus. Работата на ИИ е разделена на три основни етапа. При първия Libratus е създал опростен модел на играта, който е много по-лесен за работа, отколкото анализа на 10 на 161 степен възможни варианта на решението. След това е разработена стратегията за в началото на играта и приблизителната стратегия за следващите ходове.

По време на играта ИИ е нализирал своите грешки и е коригирал действията си, създавайки по този начин все по-съвършен модел. С помощта на машинно обучение са анализирани грешките на съперниците-хора, които са използвани срещу самите тях. По този начин, тайната на успеха на Libratus е разделянето на играта на подаващи се на по-лесно моделиране части, като цялостният модел с времето се усъвършенства.

Започна да се повтаря ситуацията, когато се създава ИИ, а след това той дълго се изучава, за да се разбере как точно работи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари