Раздор в Hyperloop One води до оттеглянето на инженери от компанията

0
25

Hyperloop One, компанията на Илън Мъск, която се очаква да достави транспортна система от съвсем различно измерение, има сериозни вътрешни проблеми. В края на миналата седмица компанията постигна споразумение с четирима свои служители, които по-рано тази година заведоха дело към високопоставени служители на компанията, предава ZDNet.
Един от основателите на Hyperloop One и бивш главен технически мениджър Борган Бамборган, вече бившият вицепрезидент по продуктовото развитие Кнут Сойър, Дейвид Пендерграст от юридическия екип и бившият вицепрезидент, отговарящ за финансите Уилиям Мълхоланд обвиниха висшия мениджмънт и компанията в нечестни бизнес практики. Според тях изпълнителният директор Робърт Лойд, президентът на инженерните екипи и един от основателите на компанията Афшин Пишевар и друг от основателите Шервин Пишавар са се облогадетелствали по нечестен път с позициите, които заемат, като са назначавали на отговорни и добре платени позиции членове на семействата си и техни партньори. Те ги обвиняват в непрофесионално отношение, злоупотреба с финансови средства на компанията за собствени нужди, непотизъм и неправомерна протекция на свои близки или казано с по-прости думи: шуробаджанащина.

Обвинението цитира случая с бившата годеница на Пишевар, която е получила работата на PR в компанията, а заплатата ѝ била вдигната от $15 000 на $40 000, което според въпросните служители е „далеч над пазарната стойност“. Обвинението заявява, че обвиняемите са се възползвали от нечестни действия, за да подобрят интимния си живот, да подпомогнат собствените си бизнеси и „джобовете си“. „Тези, които притежават качествата да реализират на практика идеята за Hyperloop, екипът, свършил невероятна работа, изградил хардуера с неуморния си труд и със собствените си ръце, бяха маргинализирани. „Хората с големите пари“, които не разбират как действа технологията, прекараха малко време, за да схванат потенциала ѝ, като се фокусираха над праазни дейности – превръщайки компанията в маркетингово предприятие, а не в такова, в което е впрегната инженерна мисъл, каквото се предполага, че трябва да е“, заявява иска към компанията. В отговор на това пък Hyperloop завежда контраиск, който твърди, че всичко това е опит за неуспешен заговор на няколко бивши служители, които искат да поемат компанията, заявявайки искане за $250 млн. към тях.

Делото бе прекратено по взаимно съгласие в края на миналата седмица, но едни такива корпоративни боричкания – независимо кой е прав или не – със сигурност ще забави развитието на един толкова вълнуващ проект. Що се отнася до споменатите бивши служители, те възнамеряват да основат своя собствена компания, която да реализира истинската визия на Hyperloop. Предстои да чуем и мнението на Мъск за всичко това.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за