Разкриват анонимни уеб потребители със средствата на лингвистиката

0
24

Група аспиранти от американския Университет Дрекслер представиха на конференцията 29С3 в Берлин нов начин за установяване на авторите на анонимни публикации в интернет пространството, базиран на лингвистичен анализ на материали, публикувани в мрежата.

Изследователите предлагат да бъдат изследвани материалите от анонимния източник – микроблог постинги, електронни писма, съобщения в онлайн месинджърите или постове по форумите и социалните мрежи – от гледна точка на статистическата стилистика. Идеята е по този начин в тях да бъдат открити закономерности и общи черти.

Както посочва Садиа Афроз, една от създателите на метода, един от главните ориентири, позволяващи да се определи стилът на конкретен човек, са т.нар. „служебни думи“ – несамостойни части на речта, които изразяват различни морфологични или синтактични отношения между отделните думи.

Американските учени вече са създали и конкретен инструмент за установяване авторството на даден текст. Той се нарича JStylo и за сега съществува като алфа – версия. За да работи добре обаче, кръгът на заподозрените трябва да бъде сведен до най-много петдесет души и от всеки от тях да бъде събран някакъв езиков материал – текстове, чиято обща дължина е не по-малко от 6500 знака. Самият текст, чиито автор трябва да бъде разкрит, пък не трябва да е по-малък от 500 знака.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари