В 41 приложения за Android бе открит вредоносен софтуер за фалшиви кликвания върху рекламите.

Специалистите на Check Point съобщиха за една от най-големите кампании за разпространяване на вредоносен софтуер в Google Play. Експертите откриха рекламния инструмент Judy, осъществяващ фалшиви кликвания в 41 приложения от голяма корейска компания. Вирусът автоматично кликва върху огромен брой рекламни банери и по този начин носи сериозни печалби на своите създатели.

Check Point добави, че програмите с вредоносен софтуер са изтеглени от Google Play от 4,5 до 18,5 милиона пъти. Някои от тях са се разпространявали чрез официалния магазин за приложения на Google в продължение на няколко години, но наскоро са били обновени. Не е установено точно откога вредоносният код присъства в приложенията.

Създател на това чудо е корейската компания Kiniwini, регистрирана в Google Play като ENISTUDIO corp. – известен разработчик на Android приложения. В случая не става дума за показване на реклами, а за използване на потребителските устройства за получаване на незаконна печалба.

И още, вредоносният софтуер е показвал огромен брой рекламни банери, без да дава възможност за тяхното затваряне, с което се натрупват много голям брой кликове.

Check Point уведоми Google за този проблем и софтуерният гигант веднага ги премахна от своя магазин.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари