fbpx
16.8 C
София

Размерът на дъждовните капки може да се използва като индикатор за потенциално обитаеми планети

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Един ден човечеството може да стъпи на повърхността на друга обитаема планета. Може би тя ще изглежда по съвсем друг начин в сравнение със Земята, но едно нещо ще бъде същото – дъждът. Харвардските учени съобщиха, че капките дъжд много си приличат независимо от различните условия на планетите, които твърде много се различава, като например Земята и Юпитер.

Според тази научна работа, жизненият цикъл на облаците е много важен, когато става дума за обитаемостта на дадена планета. Цялостното моделиране на облаците и валежите е твърде сложно, а първата стъпка към това е отговорът на въпроса, дали капките дъжд се изпаряват в атмосферата или успяват да достигнат до нейната повърхност.

Отговорът зависи от размера на капките. Ако те са прекалено големи, започват да се разпадат на части поради недостатъчното повърхностно напрежение, независимо от какво са съставени – от вода, метан или разтопено желязо, както е на екзопланетата WASP-76b. От друга страна прекалено малките капки се изпаряват още преди да достигнат повърхността.

Учените от Харвард са успели да определят диапазон на размера на дъждовните капки за потенциално обитаемите планети с помощта на само три параметъра – формата на капката, скоростта на нейното падане и скоростта на нейното изпаряване. Когато се вземат предвид тези три параметъра се оказва, че на планетите с най-различни условия, само малък процент от дъждовните капки с точно определен размер може да достига повърхността на самата планета.

Тези резултати могат да се използват за по-прецизно моделиране движението на областите в екзопланетите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини