fbpx
-0.2 C
София

Разпределиха 5G честотите на търг между трите оператора

Най-четени

Комисията за регулиране на съобщенията приключи процедурата за провеждане на търг с тайно наддаване за издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър в обхват 3,6 GHz

До него се стигна след като честотите първо бяха разпределени служебно, но VIVACOM обжалва миналия месец, тъй като не се задоволи с предоставения спектър. Днес тръжната процедура, в която участва лично изпълнителният директор на Теленор Джейсън Кинг и ръководителите на юридическите отдели на другите мобилни оператори, продължи около два часа. След седем стъпки в наддаването вече е ясно какво ще е разпределението на честотите за период от 20 години:

  1. Едно разрешение за честотна лента 3600–3700 MHz на „ А1 БЪЛГАРИЯ“ ЕАД с предложена цена 4 700 000 лв.
  2. Едно разрешение за честотна лента 3700–3800 MHz на „БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ“ ЕАД с предложена цена 4 600 000 лв.
  3. Едно разрешение за честотна лента 3500–3600 MHz на „ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ“ ЕАД с предложена цена  4 100 000 лв.
Общата сума, която трите предприятия участници в търга се предвижда да заплатят за ползване на предоставените честоти е 13 400 000 лв.

След разпределението на честотния спектър, което се очаква от много време, мобилните оператори скоро със сигурност ще започнат да говорят повече за разширяването на своите 5G услуги. Към момента А1 вече изгражда своята мрежа, а Vivacom също има 5G услуга, но чрез технологията за динамично споделяне на 4G спектър (DSS).

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини