Разпространението на зловреден код в Интернет е достигнало исторически връх, твърди антивирусна компания в доклад за застрашеността в Интернет за последното тримесечие.

McAfee са регистрирал 57.6 милиона нови зловредни програми за последните три месеца. Това означава, че са били регистрирани по четири нови вирусни проби всяка секунда. Заедно с традиционните атаки, тези, насочени към мобилните устройства са се увеличили с повече от 60% в сравнение с предходния отчетен период или регистрирани 21.1 милиона зловредни проби. Разкритите инциденти свързани със сигурността също са се повишили, на 263 – увеличение с 15%, като повече от 60% от тези разкрити инциденти са възникнали в САЩ.

Рансъмуер атаките също показват значителен ръст, като новооткритите варианти тук са се увеличили с 36%, до над 12 милиона проби. Една от движещите сили на рансъмуер сцената се нарича Lukitus, нов вариант на Locky, доставян чрез спам кампании.

Безфайловите атаки получават особено внимание през третото тримесечие на тази година, като е регистриран ръст със 116% в сравнение с миналата година. Основният тип заплахи, които биват доставяни по този начин е Emotet, троянска програма, крадяща финансови данни. Разпространението ѝ най-често се осъществява чрез спам кампании и Office документи като приложен файл в писмата.

Пълните данни от проучването на компанията за състоянието на интернет сигурността, може да откриете тук (pdf).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари