fbpx
31.4 C
София

Разработиха преносим сензор, който разпознава и анализира симптоми на COVID-19

Най-четени

Изследователи от Northwestern University и Shirley Ryan AbilityLab в Чикаго са разработили ново носимо устройство за ръка свързано с набор от алгоритми за данни, които улавят ранните признаци и симптоми на COVID-19 и наблюдават пациентите с напредването на заболяването.

Устройството е подходящо за носене 24 часа в денонощието и използва изкуствен интелект, за да открива дребни и фини, но потенциално животоспасяващи индикации за наличие на заболяването. Системата работи с огромна база данни от информация за протичането и развитието на COVID-19 при хиляди пациенти от различни краища на света и непрекъснато разширява базата си данни чрез проследяване на симптомите и развитието на всички негови ползватели. Освен това, сензорът е способен да измерва и анализира кашлица и дихателната активност по начини, които са невъзможни с традиционните системи за мониторинг.

В момента Shirley Ryan AbilityLab провежда клинични изпитвания на устройството с 25 засегнати лица, които са започнали да го носят преди две седмици. През това време е проследявано развитието на COVID-19 при тях и общият размер на събраната информация надхвърля 1 терабайт данни или над 1500 кумулативни часа.

Устройството се поставя около шията (отвън) и там измерва интензитета и начина, по който кашля пациента, движенията на гръдната му стена и анализира за затруднено или неправилно дишане, записва дихателните звуци, измерва сърдечната честота и телесната температура. Оттам събираните данни биват безжично подавани в защитен HIPAA облак, където автоматизираните алгоритми произвеждат графични обобщения, пригодени да улесняват бързото, дистанционно наблюдения.

„Най-новите проучвания, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация сочат, че най-ранните признаци на инфекция с COVID-19 са висока температура, кашлица и затруднено дишане. Нашето устройство се разполага на перфектно място по тялото, в основата на гърлото, където идеално може да измерва дихателната честота, издаваните при дишане звуци и дихателната активност.

Разработихме персонализираните устройства заедно с алгоритми за данни, потребителски интерфейси и облачно базирани системи за данни в пряка свързаност по между си за покриване на специфични наблюдателски и диагностични нужди. Ние сме напълно ангажирани в това нашият опит в областта на биоелектронното инженерство да помогне за справянето със световната пандемия, използвайки технологиите, които сега сме способни да внедрим за незабавна употреба върху заразени пациенти и други засегнати лица. Възможностите на тази система за наблюдение са уникални – те не могат да бъдат осъществени с традиционните носими часовници или пръстени, които се монтират на китката или пръста.

Устройството може да съобщава за появата на симптоми на COVID-19 в реално време и да даде на клиницистите нов и важен инструмент в борбата срещу COVID-19. Сензорът също ще осигури спокойствие на клиницистите и пациентите, тъй като следи симптомите, подобни на COVID-19 и потенциално може да спомогне за по-ранна намеса и лечение, като по този начин да спаси животи.

Никой досега не е събирал такъв тип данни. По-ранното откриване винаги е спасявало животи“, каза Роджърс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини