Разработиха транзистор с размер само 2 нанометра

0
63

Група южнокорейски, японски и британски учени е създала най-малкия до момента в света транзистор с помощта на т. нар. квантов ефект. Учените отбелязват, че с него в бъдеще ще бъде възможно да се създадат нов мобилни електронни устройства. Създаденият транзистор е с размер от 2 нанометра, но може да работи при стайна температура и на негова база могат да бъдат създавани реално работещи устройства.

Изследователите заявяват, че тяхната разработка е в пъти по-малка от произвежданите в момента 32-нанометрови транзистори, вграждани в най-модерните процесори и чипове памет. Неотдавна южнокорейската Samsung започна продажба на 32-нанометрови модули, докато компаниите Intel и IBM независимо една от друга работят по 22- и 14-нанометрови транзистори.

„Новият транзистор консумира само 10% от нивото на потребление на транзисторите в съвременните устройства, а изчисленията, извършвани с негова помощ, могат да бъдат още по-бързи, тъй като не разчитат с традиционните бинарни кодове“, казват разработчиците.

Това е възможно, тъй като новият транзистор не е изработен от силиций, а от графен или органични материали. Изследователите казват, че до етапа на готовност за пускане на транзистора на пазара ще минат още около 5 години. В същото време авторите на разработката посочват, че не е необходимо производителите да променят съществуващите технологични цикли в заводите, за да започнат да произвеждат продукция на базата на новия процесор.

Авторите на изследването казват, че за създаването на 2-нанометровия транзистор са им били необходими почти 10 години на изследвания и над 6 милиона щатски долара инвестиции.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари