Хич не им е лесно на хората от антивирусната индустрия напоследък. Липсата на кадри сериозно застрашава стабилното представяне на техните продукти и услуги, а в същото време успешните пробиви с помощта на зловредни програми и особено рансъмуер лавината, застигнала Мрежата обръща погледа на всички към тях. Самата индустрия сякаш не си помага особено много, след като нерядко бива обвиняван потребителя, че на системата му е попаднал криптовирус или някаква друга форма на заплаха.

Още преди осем години един от многото бивши шефове на Symantec обяви антивируса за мъртъв, а наскоро специалист в прав текст заяви убеждението си, че и да не е мъртъв все още „антивирусът започва да мирише странно“, имайки предвид именно несправянето на индустрията с нарастващия брой заплахи.

Тези дни независим разработчик реши на свой ред да подложи на безмилостна критика антивирусните програми. Фокус на критиката му не беше несправянето със заплахите или остарелите методи, които използват по-голяма част от тези програми, за да ловят заплахи, а начина на функциониране на програмите, като такива.

Антивирусните програми нанасят вреда и всеки трябва да ги деинсталира от системата си (освен защитната програма на Microsoft). Това мнение изрази бившият разработчик от Mozilla Робърт О’Калахън. Определено не пести критиката си, като един от примерите за белите, които вършат антивирусните програми, които дава О’Калахън е как в един момент няколко антивирусни програми са започнали да блокират доставянето на обновления за Firefox, излагайки потребителите на риск и създавайки сериозни главоболия на създателите на браузъра, които е трябвало да спират работа по важни задачи, за да се оправят с въпросните компании и програми.

О’Калахън цитира откритията на Google Project Zero на множество уязвимости в антивирусни програми, което прави от този софтуер вектор за атака на системата, която би трябвало да защитават. Освен това, смята той, самите антивирусни разработчици не спазват базисни правила за сигурност при писането на кода на програмите си. О’Калахън споделя, че разработчиците рядко намират обратна връзка със създателите на този тип софтуер и това също е проблем.

„Когато вашият продукт спира да функционира при старт на системата, заради вмешателството на антивирусната програма, потребителите обвиняват вашият продукт, не антивирусната програма. Освен това, ако тя прави вашия продукт да оперира невероятно бавно и да забива, потребителите мислят, това е начина, по който функционира той“, пише О’Калахън.

Може да споделите в коментарите под настоящия материал какво мислите за съвета на О’Калахън (да деинсталирате всяка антивирусна програма, освен тази на Microsoft) и дали не гледа на въпроса едностранчиво или е безспорно прав.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари