Разработчиците на AppGet обвиниха Microsoft в директното копиране на техния проект

9
1082

По време на събитието Build 2020 софтуерният гигант представи вградената система за управление на пакетите за Windows (Windows Package Manager, WinGet), но малко след анонса Microsoft бе обвинен в директното копиране на вече съществуващ проект. Разработчикът Кийван Бейджи, който е прекият създател на AppGet, съобщи в своя блог за преговорите с Microsoft относно AppGet и как корпорацията е престанала да кореспондира преди представянето на WinGet.

AppGet е безплатна open-source система за управление на програмните пакети, която автоматизира инсталирането на приложения за Windows.

Microsoft обърна внимание на AppGet още миналата година. Мениджърът по софтуер на Microsoft се е свързал с разработчика на AppGet и го е поканил на интервю в офиса на Microsoft. Интервюто е протекло през месец декември миналата година и оттогава програмистът не е имал никакви известия от корпорацията. Той не получил обещаната по време на интервюто длъжност и е бил шокиран от анонса на WinGet.

Кийван Бейджи директно обвини Microsoft, че е копирал всички основни механизми, терминологията, форматът и структурата на манифеста и дори структурата на папките на хранилищата. При това софтуерният гигант само веднъж споменава AppGet в списъка с другите системи за управление на инсталациите в ОС Windows.

Анонсът на WinGet е накарал програмиста са прекрати каквото и да било развитие на своя проект, понеже е възможно да бъде ограбен отново. Той каза още, че не е в състояние да се конкурира с една мощна и богата корпорация, и от 1 август тази година прекратява своя проект.

Microsoft съобщи, че ще проучи ситуацията.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари