fbpx
24.8 C
София

Разработчиците на Linux ядрото планират замяната на част от термините с по-неутрални наименования

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Специално за Linux ядрото бе предложено включването на нов документ в основното хранилище, който предписва използването на друга терминология в сорс кода и в бинарния код. За използваните в Linux Kernel идентификатори се предлага отказването от използването на думите slave и blacklist. Вместо думата slave препоръката е да се използва secondary, subordinate, replica, responder, follower, proxy и performer, а blacklist да бъде заменена на blocklist или denylist.

Тези препоръки се отнасят за предстоящия за добавяне нов код в Linux ядрото, но в дългосрочна перспектива не се изключва премахването на тези термини от целия съществуващ Linux код. При това, за избягване на неизбежната несъвместимост се предвижда създаването на изключения за съществуващия в пространството на потребителя API, како и за вече съществуващите и реализирани протоколи и хардуерни термини. При използването на новите спецификации се препоръчва навсякъде където е възможно да се използва новата терминология в съответствие със стандартите за кодиране и програмиране в Linux ядрото. Нещата са на път да се объркат много.

Документът бе предложен от трима участници в техническия съвет на Linux Foundation. Това са Дан Уилямсън (Dan Williams, създателят на NetworkManager и на драйверите за безжичните устройства и на nvdimm), Грег-Кроа Хартмън (Greg Kroah-Hartman, отговарящ за поддръжката на стабилните Linux ядра и на подсистемите Linux USB, driver core) и Крис Мейсън (Chris Mason, създател и главен архитект на файловата система Btrfs. Сред другите участници в техническия съвет своето одобрение изразиха също така Кес Кук (Kees Cook, бившият системен администратор на kernel.org и лидер на Ubuntu Security Team, който иска да добави в Linux ядрото технология за активна защита) и Олоф Йохансон (Olof Johansson, който в момента работи върху по-добрата работа на Linux на ARM архитектурите). От другите по-известни разработчици, подписали се под този документ, можем да споменем Дейвид Ърли (David Airlie, поддръжка на DRM подсистемата) и Ранди Дънлап (Randy Dunlap).

Категорично несъгласие с новия документ изразиха Джеймс Ботъмли (James Bottomley, бивш участник в техническия съвет и създател на подсистемите SCSI и MCA) и Стивън Ротуел (Stephen Rothwell, разработчик и поддържащ на направлението Linux-next). Стивън счита, че е абсолютно неправилно да се ограничават расовите проблеми единствено до хората с африкански произход, понеже робството в Историята съвсем не се ограничава само до хората с черен цвят на кожата. Джеймс предлага темата с промяна на термините да се игнорира и забрави веднъж завинаги, понеже тя способства за насърчаване на разединението в общността и води до безсмислени спорове относно историческия смисъл от използването на едни или други термини.

Но тук нещата внезапно станаха сериозни. Според Джеймс, Стивън и много други участници в развитието на Linux ядрото, този документ ще се окаже магнит, който привлича всички желаещи да заменят едни или други термини. Експертите се опасяват, че ще започнат искания за смяна на термините от угнетените от търговията с роби на Османската империя, добре известна със своето робство, което е било далеч по-жестоко от това в Америка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини