Разследване: Иран и Русия са опитали да подкопаят доверието в изборите в САЩ през 2020

1
223

Доклад от разследване за чужда намеса в президентските избори в САЩ през 2020, представен от Националният съвет за разузнаване на САЩ, констатира, че няма открити доказателства чуждестранна сила да се е опитала да повлияе процеса на гласуване, в това число да регистрира гласоподаватели, да окаже влияние в гласуване, преброяването на гласовете и оповестяването на резултатите. Докладът обаче установява, че Иран и Русия са разпространявали неверни твърдения за компрометиране на системите за гласуване.

Руският президент Владимир Путин е разрешил „операции за въздействие, целящи да очернят кандидатурата на президента Байдън“ и е предвидил обществена кампания в подкрепа на бившия президент Доналд Тръмп, както и според доклада, Русия се е опитала да подкопае доверието в резултатите от изборите, се казва в доклада. В него обаче се отбелязва, че „за разлика от 2016 г. не е имало постоянни руски кибер усилия за получаване на достъп до изборните системи“. През 2016 г. избирателните системи са били подложени на множество опити за кибер атаки във всички 50 щата от страна на Русия, установява предишен доклад на разузнавателната комисия на Сената.

Китай не се намесва, но проучва и не прилага усилия за промяна на резултата от изборите, се казва в доклада. Иран се е опитала да повлияе изборите, като е направила опит да подбие перспективите на Тръмп да бъде преизбран, става ясно още от доклада. Допълнителни чуждестранни участници, включително Куба, Венецуела и ливанската Хизбула, също „са предприели някои стъпки в опит да повлияят на изборите“.

„Департаментите не откриха доказателства, че някой от свързаните с чужди правителства участници е манипулирал резултатите или е компрометирал по друг начин целостта на федералните избори през 2020 г.“, заяви Министерството на правосъдието във вторник.

Докладът идва от Националния съвет за разузнаване, който включва ЦРУ, Агенцията за национална сигурност, Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на правосъдието, Държавния департамент, Министерството на финансите и Службата на директора на Националното разузнаване. Той беше разсекретен във вторник от директора на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

Можете да прочетете целия доклад тук.

Очаква се администрацията на Байдън да обяви санкции в отговор на доклада за намеса в изборите през следващата седмица, съобщават от CNN, включително срещу Русия и Иран.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари