През май миналата година, шофьор на Tesla Model S загина, докато е изпробвал автопилотната функция на автомобила. Имаше неизвестни и поради тази причина със случая се зае Националното управление за безопасност на трафика по магистралите на САЩ. Един от спорните моменти, които самите Tesla признават е неуспеха, както на системата, така и на шофьора да регистрират движещото се напречно на посоката на движение на колата ремарке, в което тя се блъска.

Тази седмица комисията, заела се с разследване на случая излезе с крайно становище по случая. Заключението на доклада е, че Tesla и автопилотната функция не носят вина за инцидента. Докладът заявява, че системите не са проектирани да оперират надеждно в различни случаи при рискови ситуации, в това число и при преминаване през кръстовища. Става ясно също така, че шофьорът не е поел контрол над управлението преди сблъсъка. Системата алармира надлежно водача да възстанови контрол на возилото и изисква той да държи ръцете си на волана, за да работи коректно. Engadget припомня, че компанията наскоро е въвела и функционалност в системата, която забранява на водача на превозното средство да използва автопилотната функция, ако ръцете му не са на волана.

Все пак регулаторният орган подчертава, че ще следи развитието на технологията и си запазва правото да преразгледа заключенията си, ако това се изисква.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Xakepadebean Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
debean
debean

„която забранява на водача на превозното средство да използва автопилотната функция, ако ръцете му не са на волана. “
тогава за какво ми е автопилот, аз затова ще го включа за да си почеша ….. например.

Анонимен
Анонимен

Корупцията на концерните превръща правосъдието в съучастник на престъпленията им.

Xakepa
Xakepa

Що за система, която не се включва ако ръцете ти не са на волана и какъв е смисълът тогава от нея?!
Ама, че тъпа история.