fbpx
10 C
София

Разходите за зареждане на електрическите коли нарастват! Изгодно ли е все още?

Най-четени

Попаднах на много интересно проучване на RAC, което разглежда нарастващите цени за зареждане на електрически автомобили във Великобритания. И как това променя тенденциите там.

То отчита, че само за четири месеца има ръст в цените на платените станции от 42%.

Проучване на АА, в което участват 12 500 шофьори, показва значителен ръст на хората, които не искат да сменят на електрическа кола. И основна причина за притесненията им е именно нарастването на цената на енергията.

Ще разгледаме резултатите от проучването и ще се опитаме да направим паралел със ситуацията в България.

От май месец насам, средната цена за киловатчас там се е увеличила с 18.75 пенса (41 стотинки при курс 2.19 лева за 1 паунд), стигайки до 63.29 пенса (1.39 лева). Средният капацитет на батериите в електрическите коли е 40 kWh, а средният пробег е 244 километра с едно зареждане. Статистиката не включва луксозните електрически модели, които изкривяват средната стойност при общ преглед. Това прави по 10 пенса (22 стотинки) за километър – само разход за зареждането.

Каква е цената на един километър в България?

На платените станции в България цената най-често е между 85 стотинки и 99 стотинки на kWh – средно 0.92 левa. Да, има безплатни станции, има и по-евтини такива, но те стават все по-редки. Зареждането на 40 kWh батерия струва 36.80 лева, което разделено на 244 километра е 15 стотинки на километър.  

Ако приемем, че средният разход на гориво е 10 литра на 100 километра за дизел и бензин, то по днешни цени, километър струва 30 стотинки на бензин (3.01 лв./литър) и 32-33 стотинки за дизел (3.24 лв./литър). При газта (1.13 лв./литър) имаме средно 15% по-висок разход, което се равнява на 11.5 литра на 100 километра и 13 стотинки на километър. Това не включва отстъпката, която в момента се прилага на бензиностанциите.

Какви са изводите?

При използването на електричество на тарифа за физическо лице, цената на километър е многократно по-ниска. Не всеки обаче има условията да зарежда колата си вкъщи, особено чрез бързо зарядно.

Със сигурност не сме застраховани от нарастване на цените на електроенергията за физически и юридически лица, особено сега през зимата. Такова поскъпване има и при горивата, но там видяхме поне временен спад надолу, което за другите енергийни суровини е много по-трудно да се случи. Там пътят е основно нагоре.

Дори при използването на платени зарядни станции, зареждането на електромобил все още е конкурентно и може да се сравнява само със зареждането на газ. При всички положения обаче разликата спрямо дизела и бензина постепенно се стопява. Нещо, което е сериозно предизвикателство пред навлизането на електрическите коли като алтернатива на колите с ДВГ.

Отново ще отбележа, че тук смятаме само цената на горивото и електроенергията. В зависимост от автомобила, цената се променя – заради цената на придобиване, характеристиките на вторичния пазар, амортизацията и поддръжката. Всеки трябва да си направи сметка за себе си, според това, което ще кара или иска да кара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини