Тази нощ от космодрума Байконур в Казахстан бе изстреляна ракетата-носител Протон-М, която изведе в орбита втория руски военен сателит Благовест.

Изстрелването бе осъществено в 1:12 часа, а бустерът Бриз-М заедно с военния сателит успешно се отдели от третата степен след 6 минути. Извеждането на сателита в набелязаната от военните орбита трябва да стане с помощта на модула Бриз-М през следващите няколко часа.

Точното име на този сателит е „Благовест № 11“ и той ще работи на геостационарна орбита на височина около 36 000 километра над екватора на Земята.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че сателитната групировка Благовест е предназначена за осигуряване на високоскоростна интернет връзка, за обмен на данни за телефонна комуникация и видеоконференции. Всичко това с използването на много перспективните Ка- и Ku- честотни диапазони.

Първият Благовест бе изведен в орбита през месец август миналата година. Вторият сателит трябваше да допълни неговата работа още през месец декември, но се наложи пренастройване на апаратурата. Към 2020 година сателитите тип „Благовест“ трябва да са общо четири.

Протон-М е модернизирана версия на ракетата от тежък клас Протон с подобрени енергийни и екологични характеристики.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари