Тази седмица ракетата Ariane 5 излетя от Френска Гвиана, за да изведе в орбита роботизиран космически влекач и два комерсиални сателита. Това е първата мисия на френската компания след като дейността ѝ бе поставена на пауза, в следствие на коронавирус пандемията. Товарът е американско производство. Излитането стана от ELA-3 стартовата зона, в 11:04 българско време на 15 август.

Ракетата произвежда тяга от 1.3 млн. килограма, благодарение на два солидни ракетни бустера и захранваното си от водород централно ядро.

Около час след излитането, ракетата успешно изведе в орбита своя товар

Пускането на ракетата трябваше да се състои на 31 юли, като преди това имаше и други отлагания. Причината за новата дата е проблем с датчик на водородния резервоар на централното ядро.Той е установен две минути преди излитането. Ariane 5 е върната в сградата за сглобяване и сензорът е подменен. В четвъртък е поставена отново на площадката.

Вчера пък имаше забавяне с над 30 минути, причинено от метеорологичните условия

Орбитата, в която товарът е оставен, е на над 35 хил. километра над екватора. Първият сателит, който беше пуснат, е 3300-килограмовият Galaxy 30. Той ще обслужва видео и телевизионни нужди в Северна Америка. След това беше пуснат 2900-килограмовият MEV-2 космически влекач. Той е от голяма важност за удължаването на живота на сателитите, които вече са в орбита, защото ги презарежда. Най-накрая е пуснат сателитът BSAT-4b, който ще се използва за доставяне на домашен 8K и 4K телевизионен сигнал в Япония.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари