След еднодневно забавяне, компанията SpaceX за втори път успешно изстреля ракетата Falcon 9 и след това я спусна над Атлантическия океан.

При тази мисия, в геостационарна орбита бе изведен сателитът SES-16/GovSat-1 на LuxGovSat – съвместна компания на правителството на Люксембург и сателитния оператор SES.

В този случай полезният товар не е толкова интересен: в тази мисия изобщо не се предвиждаше завръщането на първата степен, която вече летя в космоса и успешно кацна. Илън Мъск засега не дава информация. Но след една седмица трябва да се осъществи първия тестов полет на тежката ракета Falcon Heavy и за кацането на централния и двата странични бустера ще е необходима и морската платформа (втората плаваща платформа „Just Read the Instructions“ се намира в Калифорния).

Не се знае, какво точно е тествал Мъск, но ракетата е пусната над океана. Преди да достигне водата, Falcon 9 изпълни всички задължителни етапи по кацането: тройно задействане на ракетните двигатели, за да стане спускането възможно най-меко. Ракетата оцеля.

Малко по-късно Илън Мъск написа в Twitter, че е тествал нова мощна техника за кацане, която е в състояние да повреди плаващата платформа.

Сега първата степен на ракетата ще бъде транспортирана до сушата и би било чудо, ако SpaceX успее да я използва още веднъж.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари