SpaceX досега използваше за кацането на своите ракети бетонни площадки във Флорида. Сега компанията на Илън Мъск ще започне да приземява своите ракетни ускорители и в западното крайбрежие на САЩ.

Уеб-изданието Verge съобщи днес, че SpaceX е подала молба до Федералната комисия по комуникациите на САЩ за разрешаване кацането на бустерите и в Калифорния.

SpaceX се интересува от базата Ванденберг на ВВС, която се намира в Южна Калифорния. От тази база се изстрелват ракетите на Илън Мъск, но кацанията се осъществяват във Флорида. Ако SpaceX получи разрешението, то Калифорния за първи път ще има място, където да кацат ракетите на компанията.

Засега Мъск използва два метода за меко кацане на бустерите. Това е кацането върху площадките на космодрума или върху плаваща платформа в океана. Океанската платформа се използва, само ако при изстрелването е изразходвано много гориво. Но при кацането в океана се изразходва много по-малко гориво.

SpaceX извърши повече кацания на плаващата платформа, отколкото на твърда повърхност 14 в океана и 11 на сушата.

Допълнителната зона за кацане на сушата е изключително важна, понеже няма да се изразходват средства за транспортиране на ракетата от океана на сушата.

В молбата са посочени и сроковете. Мъск е указал от 5 септември 2018 година до 5 март 2019. Именно тогава ще бъде изстреляна новата ракета Falcon 9 Block 5.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за