По-рано тази седмица ви съобщихме, че руският интернет гигант „Рамблер“ иска да съди доставчиците на популярния уебсървърен софтуер NGINX. Медиите съобщиха за претърсване от страна на полицията на руския офис на компанията и арест на нейни служители. Сега обаче има обрат в случая, като „Рамблер“ са се отказали от услугите на юридическата кантора, която бяха наели да защитава интересите им в подготвяното дело срещу NGINX и се отказват от съдебно дирене на правата си.

Претенциите на „Рамблер“ са свързани с това, че един от създателите на NGINX, Игор Сисоев, е бил служител на компанията по време на създаването на технологията. По думите на настоящия мениджмънт на „Рамблер“, Сисоев разработва NGINX по тяхно настояване в работно време, факт, който бива опроверган от бившия изпълнителен директор на компанията, който наема Сисоев, но не в качеството му на разработчик, а на системен администратор.

Вчера обаче, „Рамблер“ излязоха със специално изявление, публикувано от руската служба на Би Би Си, в което заявяват, че се отказват от услугите на своите адвокати и ще търсят решение по казуса директно с NGINX. Инициатор обаче на този отказ не е технологичната компания, а „Сбербанк“, собственик на 46.5% от акциите на „Рамблер“, които банката придоби това лято.

Представители на банката са възразили срещу възбуждането на углавно дело към NGINX и смятат, че нещата могат да бъдат решени пряко между страните, за която цел са се свуързали със Сисоев и с неговия бизнес партньор и съ-основател на NGINX Inc. Максим Коновалов.

„Ние ще предприемем всички възможни усилия за това дадената ситуация да се разреши по пътя на диалога с участието на всички замесени в спора страни“, заявява пред Би Би Си Лев Хасис, председател на борда на директорите на „Рамблер“ и главен оперативен мениджър в „Сбербанк“. Той допълва, че те са влезли в контакт с основателите на NGINX и вече дискутират с тях изхода от ситуацията.

Реакцията на самия Коновалов в ситуацията беше едновременно сдържана – по отношение на спора между двете страни, и остро критична – по отношение на акцията на специалните служби срещу руския офис на компанията. „По отношение на претенциите им, аз считам, че те нямат каквито и да е основания. Но дали е така или не ще решават юристите и този въпрос ще се обсъжда от юристите в рамките на обичайния процес по решение на корпоративни спорове“, споделя той пред новинарската агенция. „Как обаче в тези нормални процеси се вписват хора с автомати и масови обиски, в това число и на странични хора, не знам. Но следващия път моля да изпратите направо хора на танкове“.

Междувременно, освен бившият изпълнителен директор на „Рамблер“ Игор Ашманов и друга голяма руска интернет компания, като „Яндекс“, в защита на NGINX Inc. се включиха Mail.ru и „ВКонтакте“, както и бившият генерален директор на „Рамблер“ Денис Калинин.

Междувременно „Рамблер“ влязоха в публичното пространство тези дни и с друго съдебно дирене – срещу популярната стрийминг услуга Twitch, понастоящем собственост на Amazon. Руската компания протестира официално срещу прякото излъчване на английското първенство по футбол за територията на Русия, за което те имат запазени права, търсейки сериозна неустойка от Twitch.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари