Към известната досега сума могат да се добавят още няколко милиона.

В края на март тази година ви предадохме за успешно проведена атака към някои от общинските системи на американския град Атланта. Управата е решила да спази съветите на специалистите и да не плаща откупа от $51 000 за връщането към нормална работа на приложенията. Както вероятно знаете, защитната индустрия често напомня, че плащането на пари в подобни случаи само ще стимулира престъпниците да продължат с действията си, а отделно от това, връщането на данните обратно не е гарантирано. В случая обаче, може би решението не е било правилно. Особено, ако се окаже, че към вече отделените $35 000 000 за справяне с щетите от атаката, биват добавени допълнителни $9.5 млн.

Въпросната атака е била засегнала една-трета от 424-те програми, използвани от градските компютри, 30%, от които биват определени като критични за операциите на градските служби, което включва полицейските служби, съдебните институции и ключови градски услуги.

Тази седмица, информационния мениджър на местната община поиска допълнителни $9.5 милиона, за да се справи с последиците от атаката. Сред загубените безвъзвратно данни са 10 годишен документен архив, данните на почти всички (без шест) системи, използвани от градския прокурор и всички данни, които полицията на Атланта е събирала от видеорегистраторите в колите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за