Независимо от прогнозите.

В последно време, един тип атака получи особено разпространение – т.нар. „криптоджакинг“ или кражбата на изчислителни ресурси от престъпници, за добив на криптовалута. Хакери доставят зловреден код към сайтове или към крайните потребители, с който техните машини „копаят“, докато потребителят е в неведение защо компютърът така забавя производителността си.

Множество доклади от тази година посочваха как едва ли не престъпниците изоставят криптовирусите за сметка на този нов метод. Звучи като добро пожелание – все пак по-добре е отколкото някой да ви криптира цялата информация, но май си остава само такова. Това става ясно, ако се доверим на редовния доклад на SonicWall за състоянието на вирусната сцена за последната четвърт на изминалата година.

Цялостната картина за разгледания период е изключително лоша – 44% увеличение на доставяния зловреден код. Що се отнася до рансъмуер заплахите, конкретно, то тук се отчита скок със 117% в сравнение със същия период на изминалата година. Само между януари и октомври тази година, SonicWall отчитат 300 000 нови варианти на популярни криптозаплахи с по 1095 нови атаки всеки ден. Повече от 50 000 от тези атаки са проведени със зловредни програми, които преди не са се използвали.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари