Известна рансъмуер група е започнала да изнудва Apple след компрометиране на мрежата на един от Quanta Computer, един от основните партньори на компанията в Азия.

REvil или Sodinokibi е една от най-успешните киберпрестъпни банди в Интернет днес. Групировката следва модерните тенденции сред разпространяващите рансъмуер днес – вместо произволни масови кампании, те провеждат целенасочени операции към големи компании, при които освен критпирането на информацията, те крадат чувствителни данни, след което заплашват жертвата, че ще ги публикуват, ако не им бъде платена определена сума. Това обаче се явява първият известен случай, при който изнудвани освен самата жертва е и неин партньор.

The Record предава, че хакерите не са получили пари от Quanta, което се явява и причината те да започнат да публикуват в даркуеб форум, открадната от тях информация. В случая, те публикуват данни, принадлежащи на Apple. В случая: 21 скрийншота от схемите на MacBook, като заплашват да публикуват всеки ден нови данни, докато Quanta или Apple не платят. Според информация на медията, исканата сума, за да спрат с публикуването на информацията възлиза на $50 милиона. Quanta Computer е тайвански производител на електроника, като сред клиентите им са водещи компании от ранга на Dell, Hewlett-Packard Inc., Alienware Inc., Amazon.com Inc., Cisco Systems Inc., Fujitsu Ltd., Gericom, Lenovo Group Ltd., LG Electronics Inc., Maxdata, Microsoft Corp., MPC, Blackberry Ltd., Sharp Corp., Siemens AG, Sony Group Corp., Sun Microsystems Inc., Toshiba Corp., Verizon Wireless и Vizio Inc., което се и посочва в посланието на REvil. Изглежда, че групата е успяла да се сдобие с чувствителна информация, свързана и с тези компании, за което пишат в съобщението си.

„Нашият екип преговаря продажбата на огромно количество от конфиденциални чертежи и гигабайти лична информация с няколко големи компании. Препоръчваме на Apple да откупи наличните данни до първи май“, пишат хакерите.

Както Apple, така и Quanta са отказали коментар по темата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари