Keyboard locked in a chain.

Хакерската групировка зад рансъмуера Conti е атакувала успешно мрежата на един от водещите производители на индустриални IoT чипове (Industrial IoT, IIoT) Advantech, предава Bleeping Computer. Според медията, исканият от хакерите откуп е в размер на $12 600 000 в биткойни. Освен, че са криптирали данни, Conti са откраднали чувствителни данни от мрежата на компанията и заплашват да ги публикуват всичките на специално създаден от тях сайт в даркуеб пространството.

Advantech е водещ производител на специализирани компютърни устройства за индустрията, мрежови устройства, сървъри и решения, насочени към здравеопазването с над 8000 служители в 92 големи града по цял свят.

Conti са поставили цена от 750 биткойна (или близо $12 600 000) за връщане на данните и отключване на криптираната информация, предава Bleeping, които са получили достъп до запис от комуникацията между Conti и Advantech. На 21-ви този месец, Conti заплашват Advantech да започнат да публикуват част от откраднатата от тях информация на специален сайт, ако компанията не плати откупа навреме.

Така, на 26-ти Konti започват да публикуват тези данни във формата на 3.03GB архив, който представлява два процента от откраднатата информация и текстов документ, който е списък със съдържанието в архивния файл. Освен това, хакерите твърдят, че ако откупът бъде платен на време, то те ще отстранят всички капани, оставили в мрежата на компанията и ще дадат нужните съвети за обезопасяване на мрежата на Advantech, така че да блокират бъдещи пробиви. Компанията признава за инцидента едва днес в официално прес-съобщение, в което признава за самия пробив, кражбата на информация, както и за това, че са изнудвани.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари