Краят на годината е и водещи компании в различни сектори публикуват обобщаващи доклади за секторите, за които отговарят. Такъв доклад публикуваха и компанията за информационна сигурност Carbon Black.

Едно от откритията в документа може да ни подскаже защо рансъмуер заразите няма скоро да изчезнат от лицето на Интернет. Тази година се отбелязва превръщането на рансъмуер икономиката в мултимилиардна индустрия. Ако през 2015, цифрите са били $24 милиона, а миналата година се е изчислило, че рансъмуер инфекциите са коствали над $850 милиона, то през 2017 говорим за пет милиарда долара. Рансъмуер заплахите носят не само пряка, но и косвена щета на компаниите, като 70% от анкетираните от авторите на доклада са посочили, че не биха се доверили повече на даден бизнес, ако той е поразен от рансъмуер. Що се отнася до секторите ударени най-силно от този род атаки, то водят атаките към технологичните компании (19.2%), правителствените и НПО организации (17.4%) и юридическите компании (16.1%). Locky сдава миналогодишната си лидерска позиция тук за сметка на Spora, CryptXXX, Locky и Cerber.

Какви са прогнозите? Компанията предвижда, че през следващата година, рансъмуер заплахите най-после ще атакуват платформата на Линукс, като тазгодишни кампании срещу MongoDB инстанции, само потвърждават тази прогноза. Заедно с това, Carbon Black смятат, че атаките ще бъдат по-специализирани, атакувайки конкретни компании и файлови типове, свързани с продукти, с които работят, като например AutoCAD файлове. Още по-тревожно звучи предвиждането, че рансъмуер атаките ще преминат на следващ етап от развитието си, като не просто ще криптират данните, искайки откуп за тях, но преди това ще извличат информацията, с което престъпниците ще получат още повече облаги за усилията си. Последното важно предвиждане тук е, че следващата година ще видим масово разпространение на тази заплаха в социалните мрежи.

Повече от доклада и неговите открития, както и защо атаките с легитимни инструменти са повече от тези, провеждани със зловреден код, може да откриете тук (PDF).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари