fbpx
8.5 C
София

Рационален ли е планът на Индия социалните мрежи да се саморегулират? Не и според Google

Най-четени

Google изрази скептичност и сериозна резервираност по отношение на разработването на орган за саморегулирането на сектора на социалните мрежи в Индия, който да разглежда оплакванията на потребителите, въпреки че тази идея вече спечели публичната подкрепа на представители от сектора като Facebook и Twitter.

През месец юни Индия предложи формирането на правителствен орган, който да разглежда и да се произнася по оплаквания на потребителите относно решения за модериране на съдържание, с които изразяват несъгласие, но също така страната заяви, че е отворена и към идеята за създаване на саморегулиращ се орган, ако индустрията желае да създаде такъв.

Липсата на консенсус сред гигантите в сектора на социалните мрежи обаче намалява вероятността да бъде създаден саморегулиращ се орган и засилва подкрепата към правителствена инстанция, която да бъде натоварена и овластена с тези задачи. От своя страна социални мрежи като Facebook и Twitter казват, че подкрепят много повече идеята за саморегулация, отколкото държавното регулиране, тъй като се опасяват, че един потенциален правителствен орган би могъл да бъде прекалено агресивен в своите регулации и да наложи прекомерни мерки и действия, които да задушават свободата и креативността на социалните мрежи в страната.

На среща на закрити врати тази седмица главният изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet е заявил, че неговата компания не е убедена в предимствата и ползите от саморегулиращия се орган. Подобна инстанция би означавала, че широк консорциум от хора и организации ще се произнасят по отношение на оспорвани от потребителите решения за модериране на съдържание, а това би могло да доведе до възникване на казуси, при които Органът да вземе решение в полза на това дадено съдържание да бъде възстановено в платформите на Google, дори то да нарушава правилата и разпоредбите, както става ясно от изказванията на изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, цитиран от Ройтерс.

Според него подобни директиви от саморегулиращ се орган могат да създадат опасни прецедентни ситуации. От Ройтерс са се сдобили с информация за срещата между Пичай и други представители на сектора на социалните мрежи от анонимни източници.

На срещата освен представители на Facebook, Twitter и Google, още са присъствали и служители на Snap и популярната индийска социална мрежа ShareChat. Изброените компании имат стотици милиони потребители в Индия, така че изглежда, че на срещата действително са се събрали всички важни играчи, които имат отношение върху картината на социалните мрежи в страната.

От Google потвърдиха в изявление, че такава среща действително е имало, като споделиха, че тя е била посветена на обсъждане на ангажимента, който ключовите играчи в сектора на социалните мрежи в Индия ще поемат по отношение на регулациите. Представителите на компанията пишат, че в рамките на тази среща са проучени всички възможни решения с цел да се намери най-оптималното.

От ShareChat и Facebook са отказали да отговарят на запитването за коментар отправено от Ройтерс, а останалите социални мрежи, които са участвали в срещата, не са отговорили на отправените запитвания.

Щекотливи въпроси

Саморегулиращите се органи, които контролират съдържанието в сектора на социалните мрежи, са рядкост в глобален мащаб, въпреки че имаме примери от света на подобно сътрудничество от страна на големите играчи в сектора. Така например в Нова Зеландия ключовите социални мрежи на местния пазар подписа общ кодекс, който утвърждава техните действия и ангажименти по отношение на намаляването на вредното съдържание онлайн.

Анализаторите обаче са скептични, че подобна саморегулация би могла да се случи в Индия предвид засиленото напрежение около обсъжданията на нормите и кодекса за съдържанието в социалните мрежи в страната. Платформите много често получават заявки от правителството с искане за премахване на дадено съдържание. Така например, само YouTube е премахнала над 1,2 милиона видеоклипа за първото тримесечие на година, като заявките са били на основания, които са различни от залегналите в правилата и разпоредбите на платформата. Само от тези данни можем да направим извода, че Индия изпраща повече заявки за премахване на съдържание в социалните мрежи, отколкото която и да било друга държава в света.

Правителството на Индия от своя страна е загрижено, че потребителите в страната, които не са съгласни или са останали неудовлетворени от решенията на модераторските екипи на платформите, нямат надежден механизъм или инстанция, към които да се обърнат за обжалване на решенията, а към настоящия момент единственият достъпен за тях вариант да оспорят дадено модераторско решение е като отнесат въпроса до съда.

Социалната мрежа Twitter стана обект на бурни негативни реакции, след като блокира акаунтите на влиятелни индийци, сред които и политици, заради нарушения на правилата и политиките на платформата. Компанията влезе в конфликт с индийското правителство миналата година и заради отказите си да изпълни заповеди за премахване на акаунти, които според твърденията на правителството са разпространявали дезинформация, но социалната мрежа не е успяла да докаже тези обвинения.

Първоначалният вариант на предложението за саморегулиращ се орган за социалните мрежи в Индия гласи, че той ще бъде оглавен от бивш съдия и опитни експерти в областта на технологиите, а съставът му ще бъде от шест други лица, в това число и висши ръководители в социални мрежи. Въпреки това обаче идеята срещна сериозни критики, тъй като има много опасения, че подобен орган отваря пространство за лобизъм, а индийското правителство ще има пълен контрол над неговите членове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини