РБК: „Huawei възнамерява да използва някои технологии на руските компании“

5
851

По данни на РосБизнесКонсалтинг Huawei от няколко месеца води преговори с няколко руски компании за закупуването на технологии, които могат да се използват в най-различни компютърни устройства.

Според тази информация, Huawei се договаря за цялостното закупуване на бизнеси, създаването на съвместни предприятия и използване на технологии чрез лицензни такси. Китайският технологичен гигант се е заинтересувал от активите на МСЦТ – компанията, която произвежда процесорите Елбрус. РБК съобщи, че се очаква тези чипове да се използват в сървърите на Huawei. Разработването на тези процесори бе частично финансирано от руското министерство на промишлеността и търговията, като по този начин решението за съвместна работа ще трябва да бъде съобразено и с това ведомство.

Щедро предложение от Huawei е получила и компанията Норси-Транс, произвеждаща системи за оперативно разследване, оборудване за осигуряване на информационна безопасност и сървъри, базирани на процесорите Елбрус под бранда Яхонт. Huawei е предложил немалките $100 милиона за закупуването на Норси-Транс, но собствениците на компанията не са се съгласили да продадат бизнеса си.

Huawei се опитва да постигне договореност и с Базалт СПО, разработчикът на операционната система Алт. Китайската компания възнамерява да използва тази ОС вместо Linux и Windows в своите компютри, лаптопи и сървъри. Huawei възнамерява да лицензира операционната система Алт за продажбата на своите компютърни устройства в Русия и Азия.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

Алт Linux си е класическа GNU Linux дистрибуция.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Явно са видяли 🕵 нещо в тези разработки. Едва ли е качество 🙄 , така че вероятно са евтини ☺ и/или имат някакво стратегическо значение 🤔.

Чича Милча
Чича Милча

Поживьом, увидемь..:))

садасдасдад
садасдасдад

Поне го напишете правилно Поживем увидим.;-)

Adolfo Hit
Adolfo Hit

Нищо което руснака разработва, ползва за да се ОПАЗИ, дистанцира от онова, що сполетя Хуавей през последните няколко месеца … НЕ СЕ ПРОДАВА! ОСВЕН АКО, ВЕЧЕ НЯМА НЕЩО ПО ДОБРО, НА НЕГОВО МЯСТО. Богами, нищо не знаем за това що сътворява руснак. Виждаме само това което ТЕ ИСКАТ ДА ВИДИМ.