Революциите могат да бъдат предсказвани със суперкомпютър

0
20

Научно изследване, базирано на милиони новинарски истории е доказало, че в Либия и Египет е имало трайно влошаване в настроението на хората, като крайният резултат са били революциите, на които всички по света станаха свидетели. Целта на проучването е била да се разбере дали определени важни събития могат да се прогнозират с помощта на суперкомпютър, който е захранен с голям обем от данни, информира BBC.

Автор на изследването е Калев Лийтару от Institute for Computing in the Humanities, Arts and Social Science към Илинойския университет. Всички резултати са били публикувани в сайта на университета.

Самият анализ е бил извършен ретроспективно и е направен опит да се прогнозират събития, които вече са се случили за да се тества дали методът изобщо работи. Същият процес може да се използва за да се прогнозират бъдещи големи събития, които са свързани с действията на големи групи хора. Системата е регистрирала успехи и в експеримент, при който е трябвало да бъде открито най-вероятното местоположение на терориста Осама бин Ладен.

За целите на изследването учените са използвали различни източници на информация, отразяващи локални новини, сред които американския Open Source Centre и британската услуга BBC Monitoring. Включена е информация от онлайн архиви със статии. Сред тях е бил и архивът на вестник New York Times от 1945 година до момента. Общият брой на анализираните новинарски истории е достигнал сто милиона.

Информацията е била анализирана по два основни критерия. Първият е свързан с настроенията и определя дали новината е добра или лоша. Вторият определя къде се случват описаните събития и какво е било местоположението на главните участници. Анализът е бил автоматичен и изводите са вадени чрез проверка за насищането с определени ключови думи. Дали новината е добра или лоша се решава чрез алгоритъм, който търси, брои и сравнява количеството на предварително определени думи. По сходен начин се е процедирало и с местоположението на участниците.

Анализът на различните елементи в историите е позволил да се създадат взаимовръзки между тях, които наброяват 100 трилиона. За да стане това възможно е била нужна голяма изчислителна мощ. Затова данните са били въведени в суперкомпютъра SGI Altix, познат още под името Nautilus, който се намира в Университета на Тенеси. Машината разполага с изчислителна мощ от 8.2 терафлопа.

Суперкомпютърът е генерирал графики, които показват прогнози за страните, които взеха участие в тъй наречената Арабска пролет. Във всички случаи е забелязан драстичен спад в настроението на хората, който предхожда революцията.

Изследването е доказало, че суперкомпютрите могат да бъдат използвани за предсказването на важни събития и промени, които са провокирани от големи маси хора.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за