Революционен тест открива новия коронавирус веднага след заразяването

1
1163

Методиката разработена от американските военни диагностицира COVID-19 само 24 часа след заразяването – тоест, с 4 дни по-рано отколкото могат да правят най-добрите към днешен ден тестове. Новият метод открива вируса в организма на човека преди появата на каквито и да било симптоми и преди той да стане заразен за околните. Използването на новата методика може да отслаби карантинните мерки и да намали риска от възникването на втора вълна на епидемията. Масовото производство на новия тест е планирано за втората половина на този месец.

Учените, работещи съвместно с DARPA, обявиха за създаването на нов тест, който може радикално да промени борбата с новия коронавирус. Той се базира на предишни разработки на американските военни, имащи за цел бърза диагностика на инфекциозни заболявания и отравяния.

Новият тест открива в кръвната проба следи от имунна реакция на новия коронавирус 24 часа след заразяването. Точността на теста е 95%. Друг важен момент е, че може да се използва сега съществуващото медицинско оборудване, което трябва само малко да се пренастрои.

Сега се очаква одобрението на FDA и ако то бъде получено, новият тест още в края на месец май ще започне да се използва в САЩ. Авторите на този тест допълват, че до края на месеца възнамеряват да започнат да произвеждат по 100 000 теста на ден, а след това и един милион теста дневно.

Научното изследване на новия тест ще бъде общодостъпно, за да могат и другите учени от всички страни да го използват в своята работа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари