Революционна нова технология силно намалява времето и цената на секвенирането на ДНК

0
365

Екип учени от университета Джонс Хопкинс създаде нова специализирана технология, която може да осъществи революция в секвенирането на генома – от ДНК на дрождите до тази на рака. Тя дава възможност за събиране и секвениране на специфични гени без подготовката на образци и каквито и да било други предварителни етапи, както е при стандартните методи.

„Считам че ние завинаги променихме технологията за секвениране“ – заяви професор Майкъл Шатц, ръководител на научната работа,

Новата технология намалява времето за определяне на мутациите на гените не както беше досега за над повече от 15 дни, а само за три дни. Това дава на учените възможност да разберат и диагностицират състоянието на здравето на практика моментално, без да се изразходват средства и време за предварителна подготовка и допълнителни анализи.

Част от новата технология е специалният софтуерен алгоритъм с име UNCALLED, който учените са разработвали в продължение на две години. Той идентифицира молекулите на ДНК, по време на тяхното преминаване през миниатюрни електрически отверстия или както учените ги наричат нанопори, които изпълняват ролята на нанопорови секвенатори. Програмата преброява молекулите и ги сравнява с базата данни, което става за част от секундата. Необходимите на изследователите молекули могат да преминат през тази пора, но ако през малкото отверстие се опитва да проникне друга ненужна молекула, програмата променя напрежението в нанопората и физически я отблъсква.

UNCALLED може да работи на стандартното оборудване за секвениране, като не са необходими специални реагенти или катализатори. Изборът на гените или геномите за секвениране се контролира изцяло автоматично от тази програма, като във всеки един момент могат да бъдат правени промени.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари