Регулаторен орган спря рекламна кампания на Найк във Великобритания

0
232

Nike станаха първата компания във Великобритания, чиято рекламна кампания в Twitter беше забранена, след като рекламният регулатор реши, че използването на личните профили на футболистите Уейн Рууни и Джак Уилшър от страна на Найк е в разрез със закона, след като от компанията не са посочили изрично, че въпросните съобщения в действителност са реклами.

Найк, които имат впечатляващи като финансови параметри договори с въпросните футболисти на Манчестър Юнайтед и Арсенал, провеждат своята Туитър-кампания като част от по-широка маркетингова програма под рекламното мото Make It Count (от англ. близък превод: „Направи го да си струва!“).

Туит, публикуван от Рууни, който има впечатляващите 4.37 млн. почитатели във въпросната социалната мрежа казва в събщението: „Решението ми: да започна годината като шампион, и д я завърша като такъв… …#makeitcount gonike.me/makeitcount“.

Туитът на Джак Уилшър пък гласи: „Джак Уилшър каза: „През 2012 ще се върна за моя роден клуб и ще съм готов за своята страна.“#makeitcount.gonike.me/Makeitcount“.

Съветът по стандартизация на рекламата, който проведе първото си разследване над рекламна кампания в Туитър през март във връзка с кампания на Сникърс свързана с Кейти Прайс и Рио Фърдинанд, е получила оплакване, че от туитовете не става ясно, че това са рекламни съобщения.

От Nike UK заявиха, че и за двамата играчи се знае от техните фенове, че са спонсорирани от компанията, което всъщност означава, че техните „последователи“ няма как да са били подведени.

От компанията заявиха също, че те са обсъждали с футболистите целите им за 2012 година и, че те (Nike) са били свободни, като част от въпросната кампания да отговарят или да отговарят на туитове на потребители „по тяхна собствена преценка“.

Според Найк, адресът, който се е съдържал в туита е принадлежал на Найк и, че в съобщението също така се е съдържало рекламното мото, което разграничава туитовете пуснати от самият футболист, и тези, които са пускани от Nike UK.

От рекламният регулатор обаче заявиха, че средностатическият потребител преглежда множество туитове на ден, скролвайки бързо по страниците и етичният кодекс на рекламата в този случай посочва, че рекламата трябва да бъде ясно различима от останалите съобщения (каквато в случая не е).

„Считаме, че рекламната препратка на компанията (часта от туита, където се съдържа интернет адреса и слогана на кампанията) може да бъде пропусната. Считаме още, че туитовете не биха могли ясно да бъдат разграничени като част от рекламната кампания на Nike UK.“, заявяват още в официалното си съобщение от въпросната комисия.

„Поради липсата на ясен индикатор, че това е рекламно съобщение, като например „#ad“, че туитовете не биха могли ясно да бъдат разпознати, че са част от рекламната кампания и следователно са в нарушение на рекламният кодекс. Така че, въпросните рекламни съобщения е нужно да бъдат премахнати. Nike UK бяха уведомени, че рекламата трябва да бъде разпознаваема и различима от туитовете на лицето, което участва в кампанията.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари