fbpx
-1.8 C
София

Редактирането на гени направи свине имунизирани срещу смъртоносна епидемия

Най-четени

Бил Кристиансон смята, че се заблуждаваме колко ефективни можем да бъдем в борбата срещу пандемии и епидемии. Смята, че ключът към знанието по въпроса може да се крие при прасетата. Той е ветеринар и епидемиолог, който води Pig Improvement Company в Тенеси, САЩ.

Основната дейност на компанията е да разработва елитни породи прасета за свинската индустрия

Въпросната индустрия в някои страни се бори от десетилетия с вирусно заболяване, което се нарича свински репродуктивен и респираторен синдром (PRRS). Патоген причинява заболяване, което се нарича и синьо ухо, заради един от видимите симптоми. Когато прасетата са болни от нея, те претърпяват спонтанен аборт или раждат мъртви прасенца, предават от MIT Technological Review.

За да се опитат да контролират PRRS, фермерите спазват мерки – мерене на температура, дезинфекция, смяна на дрехи и други подобни. Има и въпросник. Ако работник е бил в контакт с прасе в почивен ден, което е извън стопанството, той може да бъде поставен под двуседмична карантина. И въпреки мерките, вирусът продължава да върлува. Познато, нали?

Сега компанията на Кристиансон, която е дивизия на Genus, британска корпорация, която се занимава с животинско инженерство, опитва нещо различно. Създадена е тайна, експериментална локация, където яйца на прасета биват генно редактирани чрез CRISPR.

Има гестационна зона, където свинете майки прекарват девет месеца до раждането. Има зона, където малките прасенца пребивават. Оказва се, че те са имунизирани срещу PRRS, защото в телата им вече няма молекулярния рецептор, с който вирусът се свързва.

Така както настоящият коронавирус се закачва към ACE-2 рецепторите в тялото ни, PRRS се закачва към CD163 – рецептор на белите кръвни клетки. И при тези прасета CD163 генът е непълен, защото чрез редактирането е премахната част от него. Няма рецептор, няма инфекция.

Според все още непубликувано проучване на компанията, опитите да се инфектират прасетата са неуспешни.

Има основание да се смята, че редакцията на работи на всички видове прасета и за всички щамове на вируса.

Genus се надява да получи разрешение да продава прасетата в САЩ и Китай до 2025 година. Компанията, а и други такива, смятат, че могат да направят прасетата имунизирани и срещу други вируси. В момента се разглежда дали чрез редактиране на гените може да се пребори Африканската чума по свинете. Работи се и в насока намаляването на шанса вируси от прасе да се прехвърлят на човек.

Например, прасетата могат да се заразят не само със свински грип, но също и с човешки и птичи грип. Това ги прави опасен контейнер, в който щамовете и видовете грип могат да се смесят. Свинският грип H1N1 от 2009 година носи елементи именно от птици, прасета и хора.

Други идеи за използването на на генно редактирани прасета

  • Създаване на органи за трансплантация на хора
  • Разглеждане потенциала на идеята за генно редактиране на хора, което среща огромна съпротива и се смята за неморално и много рисковано. Може да прочетете за една такава идея тук.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини