Редица профили на известни личности в Twitter бяха хакнати, използват ги за голяма Bitcoin измама

4
1097

Ако ползвате Twitter, може би сте забелязали публикации на редица от най големи бизнес и персонални профили, които рекламират раздаване на Bitcoin-и. Със сигурност трябва да ги игнорирате, защото това се оказва измамна схема на хакери.

Въпросните потвърдени Twitter акаунти са компрометирани. Някой е получил достъп до тях и ги използва, за да изкара голямо количество пари. Сред хакнатите профили са тези на Uber, Apple, Bill Gates, Jeff Bezos, Warren Buffet, Barack Obama и още много.

Сега да разгледаме и как изглежда измамата

На всеки един акаунт се появява различно формулирано съобщение, за да изглежда по-легитимно. При всички обаче става въпрос за раздаване на Bitcoin. Пращаш определена сума и тя ти бива удвоена от щедро настроения богат човек. Да, ама не! Отново отбелязвам, че това са измамни съобщения и те не идват от посочените хора и компании.

Предполага се, че става на въпрос за 0day уязвимост, от която хакерите се възползват. Възможно е те да имат достъп до целия backend на социалната мрежа.

От Twitter излязоха с кратко изявление

„Наясно сме за наличието на инцидент със сигурността, който засяга множество акаунти в Twitter. Ние разследваме случая и взимаме нужните мерки, за да поправим случващото се. Ще дадем повече информация скоро.“

От UberGizmo разбираме, че за първите часове от измамата, хакерите са се сдобили с около $100 хиляди долара.

Редица потвърдени профили споделят, че не могат да пишат съобщения на платформата и/или не могат да сменят своята парола. Най-вероятно това са мерки предприети от компанията, за да се предотврати допълнително ескалиране на ситуацията.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари