Редки космически снимки на атентатите от 11 септември в САЩ

0
232

След броени дни се навършват десет години от извършването на най-големия атентат в световната история. На 11 септември 2001 година терористи отвлякоха четири самолета и разбиха три от тях в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона. Четвъртият самолет падна в открито поле в района на щата Пенсилвания. При атентатите загинаха почти три хиляди души, както и деветнайсетте терориста, които бяха отвлекли самолетите. Смята се, че за атентатите е отговорен Осама бин Ладен, който ги е организирал чрез своята терористична организация Ал Каида. Наскоро специални части от армията на САЩ намериха скривалището на Осама бин Ладен в Пакистан и убиха терориста.

Space.com припомни за наближаващата годишнина от атентатите като пусна няколко редки снимки от събитията преди десет години, които са били заснети от космоса. Сателитните изображения дават интересна перспектива и разкриват истинските мащаби на станалото, които не могат да бъдат осъзнати само от кадрите на наземните фотографи.

Горните снимки са част от цяла серия фотоси, заснети от екипажа на Международната космическа станция в деня на атентатите. На снимките се вижда Ню Йорк и димът, който се издига над Манхатън малко след рухването на кулите-близнаци на Световния търговски център. В деня на трагедията станцията е летяла на височина от 400 километра над североизточната част на САЩ.

13 септември 2001 година. Два дни след атентатите сателитът Landsat 5 е заснел град Ню Йорк, над който все още се стелят облаци, вдигнати от праха и пожарите след рухването на двете кули.

Три часа след сблъсъка на самолетите с кулите и около час след тяхното рухване сателитът SPOT е направил инфрачервени снимки на Манхатън за да се видят точните места, където бушуват най-големите пожари. SPOT се носи над Земята на височина от 822 километра.

Снимка от свръхчувствителните сензори на сателита IKONOS, която е била заснета един ден след рухването на кулите от Световния търговски център. Зоната с белия пушек е мястото, където преди малко повече от 24 часа са се намирали двете кули с хиляди хора в тях. IKONOS лети на височина от 680 километра със скорост от близо 30 хиляди километра в час.

Още една снимка от IKONOS, но този път заснета на 15 септември. Останките от кулите вече почти не пушат, но всичко около тях е покрито с плътен слой от прах и боклуци. При по-внимателно вглеждане може да се види, че околностите са пълни с пожарни коли и други автомобили на спасителите, които търсят оцелели.

Триизмерен модел на района от Манхатън, където станаха атентатите. Той отразява релефа във вида му от 28 септември. Моделът е генериран от системата LIDAR (Light Detection and Ranging) за да се локализират по-точно местата, на които са се намирали поддържащите сгради, стълбищата, асансьорните шахти, мазетата и другите инфраструктурни обекти.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за