fbpx
15.2 C
София

Рей Курцвейл: през 2045 година ще достигнем интелектуалния хоризонт

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Пробив в биотехнологиите, увеличение продължителността на живота и наноботи в кръвта – животът на хората радикално ще се промени през следващите 20-30 години. Това е мнението на футуролога и технически директор на Google Рей Курцвейл.

Животът като софтуер

Известният със своите смели прогнози футуролог отговори на въпросите на Мартин Форд, автор на книгата „Архитекти на интелекта“, в която различни представителни на индустрията и бизнеса споделят своите идеи относно изкуствения интелект.

Курцвейл вижда три насоки чрез които човекът разширява своите възможности. Първата граница вече е достигната: още с настъпване на ерата на смартфоните хората получиха достъп до електронните облаци.

Втората насока според учения е свързана с развитието на биотехнологиите и препрограмирането на живота. Според футуролога, генетичните процеси в организма имат същата структура като софтуера на съвременните компютри. Тези генетични процеси също дават грешки и могат да бъдат контролирани и препрограмирани.

Според учения, човекът дълго време е живял в епохата на дефицита – ресурсите никога не са достигали и хората са се конкурирали за достъпа до храна. Но сега започва ерата на изобилието, при която рязко нараства интересът към биотехнологиите, към методите за удължаване на човешкия живот и за „програмирането“ на организма.

Ако погледнем на биологията като на информационен процес, ще забележим, че нейната мощност се удвоява с всяка изминала една година“ – каза Курцвейл в интервюто. Като пример той посочи цената на секвенирането на генома, която намаля от $1 милиард до едва $1000.

Технологиите позволяват не само класифицирането на генетичните данни – „кодът на живота“, но и моделиране на генома, създаването на сложни компютърни симулации и неговото препрограмиране.

Наноботи в кръвта

Това е третата насока за разширяване на човешките възможности. Курцвейл счита, че наноботите ще проникнат в кръвоносния поток и в мозъка на човека. Те по-добре ще регулират работата на имунната система и ще станат основата на новото поколение невроинтерфейси.

Главният сценарии за използването на наноботите е включването на горните слоеве на неокортекса към електронния облак“ – допълва техническият директор ма Google.

Ученият признава, че тази област все още не е достатъчно добре изучена, но към 2030 година ще бъде направен пробив в изучаването на човешкия мозък. „Към 2045 година възможностите на нашия интелект ще нараснат милиарди пъти. Трансформациите ще бъдат толкова дълбоки, че засега нямаме възможност да надникнем извън този хоризонт на събитията“ – отбеляза Курцвейл, използвайки тази метафора от областта на физиката.

Курцвейл прогнозира, че през 2050 година ще бъде решен проблема с остаряването. Според концепцията на параболичната скорост, с всяка изминала година новите технологии увеличават продължителността на живота с над 12 месеца. По този начин, една година научна работа в тази област връща биологичното време. Според пресмятанията на учения, към 2050 година проблемът със стареенето ще бъде решен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини