Рей Курцвейл: през 2045 година ще достигнем интелектуалния хоризонт

22
818

Пробив в биотехнологиите, увеличение продължителността на живота и наноботи в кръвта – животът на хората радикално ще се промени през следващите 20-30 години. Това е мнението на футуролога и технически директор на Google Рей Курцвейл.

Животът като софтуер

Известният със своите смели прогнози футуролог отговори на въпросите на Мартин Форд, автор на книгата „Архитекти на интелекта“, в която различни представителни на индустрията и бизнеса споделят своите идеи относно изкуствения интелект.

Курцвейл вижда три насоки чрез които човекът разширява своите възможности. Първата граница вече е достигната: още с настъпване на ерата на смартфоните хората получиха достъп до електронните облаци.

Втората насока според учения е свързана с развитието на биотехнологиите и препрограмирането на живота. Според футуролога, генетичните процеси в организма имат същата структура като софтуера на съвременните компютри. Тези генетични процеси също дават грешки и могат да бъдат контролирани и препрограмирани.

Според учения, човекът дълго време е живял в епохата на дефицита – ресурсите никога не са достигали и хората са се конкурирали за достъпа до храна. Но сега започва ерата на изобилието, при която рязко нараства интересът към биотехнологиите, към методите за удължаване на човешкия живот и за „програмирането“ на организма.

Ако погледнем на биологията като на информационен процес, ще забележим, че нейната мощност се удвоява с всяка изминала една година“ – каза Курцвейл в интервюто. Като пример той посочи цената на секвенирането на генома, която намаля от $1 милиард до едва $1000.

Технологиите позволяват не само класифицирането на генетичните данни – „кодът на живота“, но и моделиране на генома, създаването на сложни компютърни симулации и неговото препрограмиране.

Наноботи в кръвта

Това е третата насока за разширяване на човешките възможности. Курцвейл счита, че наноботите ще проникнат в кръвоносния поток и в мозъка на човека. Те по-добре ще регулират работата на имунната система и ще станат основата на новото поколение невроинтерфейси.

Главният сценарии за използването на наноботите е включването на горните слоеве на неокортекса към електронния облак“ – допълва техническият директор ма Google.

Ученият признава, че тази област все още не е достатъчно добре изучена, но към 2030 година ще бъде направен пробив в изучаването на човешкия мозък. „Към 2045 година възможностите на нашия интелект ще нараснат милиарди пъти. Трансформациите ще бъдат толкова дълбоки, че засега нямаме възможност да надникнем извън този хоризонт на събитията“ – отбеляза Курцвейл, използвайки тази метафора от областта на физиката.

Курцвейл прогнозира, че през 2050 година ще бъде решен проблема с остаряването. Според концепцията на параболичната скорост, с всяка изминала година новите технологии увеличават продължителността на живота с над 12 месеца. По този начин, една година научна работа в тази област връща биологичното време. Според пресмятанията на учения, към 2050 година проблемът със стареенето ще бъде решен.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
14 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шакарон
Шакарон

През 2045 ще можем да се „самоопределяме“ като плодове, зеленчуци, предмети, животните ще имат право за смяна на пола, ще има брак между човек и животно, както и колективни бракове. С тази скорост на затъпяване, ще слезнем до умственото ниво на маймуните,а може и под тяхното да слезем.

Капиталист
Капиталист

До 2023-та троловете и провеждащите хибридни войни ще бъдат почти ликвидирани от интернет и хората ще се фокусират върху реалните проблеми на обществото, а не джендър-соросоидност, коят бе преекоспонирана като тема от московски институти за политическа диверсия.

favr
favr

абе това ли са новите опорни точки… тролове… вече не са комунисти вече всяка информация която не обслужва либералнолибертарианскоатлантичеките интереси се заклеймява, като фалшива новина… айде малко по-сериозно…

Шакарон
Шакарон

Иди виж в Швеция, Канда, някои щати на САЩ как са нещата, тогава пак ела да ми говориш за истинските проблеми. Джендър операции се финансират с пари от обществото, на родители са отнети децата (българи в това число) в Швеция, Германия, Канада, и в скоро време, няма да има как да разбереш дали мацката, която черпиш в дискотеката всъщност някога не е имала голям кренвирш, но си е направила операция за смяна на пола. Айде капиталисте, като много ги разбираш, направи връзката между нещата и покупателната спобоност- движещата сила на капитализма.

Капиталист
Капиталист

Тези, които искат капитализъм, защитат социален консерватизъм. Тези като Вас левите, включително другаря ви Станишев и цялото ПЕС в плътно зад джендърите. Така е по цял свят, вземи проучи. В САЩ сините /леви/ щати са само няколко, САЩ е предимно консервативна държава. Тъй като тази държава има десетки пъти по-голямо БВП от Русия, втората реши, че може да води информационни войни, в резултат на което в социалните мрежи и във фалшиви интернет страници се преекспонират фалшиви теми за да се отклони вниманието в друга посока. Скоро ще има и осъдени в още по-големи размери и ще станат ясни и други… Виж още »

favr
favr

ако ги нямаше фалшивите новини по западните медии, щяха да дават само реклами… пример за фалшива новина – руската намеса на президентските избори в сащ… 3 години разследват, доказателства така и не намериха… и накрая от нямане накъде обявиха, че някакви руснаци изхарчили 100 000 долара за създаване на групи за реклама във фейсбук, и по тоя начин видиш ли променили вота в полза на тръмп… реално западните медии ежедневно бълват фалшиви новини, и в същото време се оплакват че руснаците водят информационна война… ама то това си им е стратегията от десетилиетия „крадеца вика дръжте крадеца“… русия била агресор…… Виж още »

мъни
мъни

През 2050 година ще има лелки да пишат „ЕСЕ“ под линк с обещания за вечна младост. Ей толкова умни ще бъдем винаги.

Кольо
Кольо

Тоя Кърцфейл, се не умири да обещава неща, в които няма никакво участие. Някои от обещанията му, които вече трябваше да са се случили, бяха успешно отлагани(някои дори нееднократно) за по-далечното бъдеще, разчитайки на късата памет на четящите го вегани, антиваксъри, плоскоземци и други нискоинтелигентни образци биомаса.

Палуестиниец
Палуестиниец

Много са ми интересни тези футуролози като започнат да прогнозират какво ще е след 40 години.
Те не са предрекли нищо от преди 20 години, да речем.
Защо не говорят за нарастващата драстично разлика между бедни и богати.
Има изобилие, а в същото време милиони гладуват и нямат елементарни условия на живот.

Калин
Калин

Около 90% от неговите прогнози са се сбъднали. Само че човекът не е казвал, че “ще се появи гуугле”, а е казал нещо от сорта – “голямо количество информация достъпно в мрежата, ще има някакъв search engine за филтрирането й”. 😀

Капиталист
Капиталист

Нито една статистика на световна организация не потвърждава подобна теза, това го защитават само ляво-либералните соросоиди. Въпрос, ти соросоид ли си?

favr
favr

хахахахахахахахахахаха е как да не потвърждава бе… ти съвсем през просото я подкара вече … това е от вчера:“Пропастта между бедни и богати в ЕС е нараснала за 15 години с над 70 процента, заяви днес на кръгла маса в Брюксел главният изпълнителен директор на световната банка Кристалина Георгиева.“… в края на миналата година го обсъждаха и в оон, като един от големите световни проблеми… ама за розовогвардейците е по-удобно, ако един факт не им е удобен да го игнорират…

Палуестиниец
Палуестиниец

Вземи се информирай повече, чети, гледай, слушай.
А какво е това косиносороид не знам…

тъй-тъй
тъй-тъй

Развитието върви назад и надолу. Ние, хората оглупяваме все повече, обездвижваме се, интернет вече замества мисленето, медицината и науката вървят надолу. След петдесет години, ще сме с петдесет години по-назад от днес.

Капиталист
Капиталист

Това не е вярно, нито една статистика не го потвърждава, точно обраното.

favr
favr

хахахахахахахахахахахахахах тя статистиката навремето казваше, че англичаните ще гласуват против брекзит, и че хилъри клинтън ще е президент на сащ… но уви…

Палуестиниец
Палуестиниец

Ти имаш ли обсесивно-компулсивно разстройство ?
Постоянно за някакви статистики пишеш ?

футуролог е Алвин Тофлър
футуролог е Алвин Тофлър

Всичко, което предвиди през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век вече се сбъдна. А Курцвейл е най-обикновен клатикур, който го мързи да работи и затова си изкарва хляба с дрънкане на глупости.

футуролог е Алвин Тофлър
футуролог е Алвин Тофлър

Bcичĸo, ĸoeтo пpeдвиди пpeз 70-тe, 80-тe и 90-тe гoдини нa минaлия вeĸ вeчe ce cбъднa. A Kypцвeйл e нaй-oбиĸнoвeн ĸлaтиĸyp, ĸoйтo гo мъpзи дa paбoти и зaтoвa cи изĸapвa xлябa c дpънĸaнe нa глyпocти.

Капиталист
Капиталист

Да бяха изкарали един като тебе да го слуша цял свят, престанете да раздавате лесно оценки, това не ви е кварталната кръчма.

favr
favr

е как да не е… коментарите в новинарските сайтове са дигитален еквивалент точно на кварталната кръчма… и що да не раздават хората оценки… нали уж демокрация, свободно право на изразяване на мнение едно друго… това да искаш информацията, която не ти харесва да не бъде разпространявана се нарича цензура и противоречи на всичко демократично… твоя начин на мислене е чисто „комунистически“ – партията казва кое е вярно и невярно, и хората имат право само да попиват информацията но не и да я анализират и поставят под съмнение… ако нещо противоречи на нашите интереси е фалшива новина, ако някой не е… Виж още »

djgerro
djgerro

тоя нещо не са му добри „лекарствата“…. 🙂
много ора достигат макар и временно хоризонта. колко е интелектуален си е
техен проблем обаче. 🙂