Реклами в Windows 10 приложения подвеждат и мамят потребителите

12
1122

Потребителите на Windows 10, които използват вградените приложения с реклами, могат да бъдат цел на подвеждащи и измамни кампании. Целта на тези кампании е да ги убеди, че са заразени или пък, че печелят нещо. До болка познати схеми.

Няколко вградени Windows приложения, като Microsoft News например, които идват вградени в OS, показват реклами на потребителите. Ако тези реклами не бяха меко казано абсурдни и престъпни, нямаше да има никакъв проблем. Редица потребители докладват за нередността.

Когато рекламният сървър получи подвеждащата реклама, той я показва на потребителя в браузърен прозорец. Уебстраницата, която се появява, цели да изплаши потребителя или да го убеди, че е спечелил голяма награда. Когато говорим за заплахата от вирус, страницата е направена визуално да прилича много на страниците на Microsoft.

За доста хора не е очевидно, че става на въпрос за фалшива тревога. По-опитните потребители ще се сетят и просто ще затворят прозореца. Можем ли да разчитаме на това? Не! Неопитните потребители могат да се сдобият с много неприятности – реално да се заразят с вирус, да предадат личната си информация на някой съмнителен човек със съмнителни намерения или да направят ненужна покупка.

На немската Microsoft Answers страница проблемът вече е описан. Модераторът на доброволни начала Инго Ботчер потвърждава, че Windows приложения могат да отварят фалшиви страници. Разбира се, проблемът се корени в това, че Microsoft допуска тези нагли кампании в рекламната си мрежа.

Потребителите са посъветвани да затварят всички такива страници, което ще ги предпази от потенциалните вреди. Не това е начинът, по който те ще разберат, ако устройството им е инфектирано с вирус.

По-генерално решение към момента липсва. Единственото, което потребителите могат да направят, е да спрат да използват въпросните приложения. За по-опитните и упорити юзъри стои възможността да инсталират и конфигурират DNS-базиран Ad Blocker. Всички останали ще трябва да изчакат от Microsoft да се захванат с премахването на измамните реклами и хората, които са ги пуснали, от мрежата си.

Заключителни думи

Microsoft не е единствената компания, която пропуска измамни рекламни кампании в мрежата си. Припомняме, че и в Google Search се появиха съобщения от рода на „Вашият компютър изглежда заразен“. Подобни инциденти са се случвали и на други компании.

Проблемът е, че това дава основание на много критици да определят Интернет рекламата като риск за потребителите и самата мрежа. Също така, тези нелоялни практики предизвикват все повече хора да използват Ad Blocker. Заради това страдат рекламодатели и издатели, които не злоупотребяват. Неправилното справяне с този голям проблем поставя под риск както отделни интернет издания, така и рекламния бизнес като цяло.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Па Линукс ако знаете колко е як! Всеки, който не е идиот, го ползва. Ама за какво…

Оня
Оня

Изглежда не идиотите според теб за 98-99%…
Моля не обиждай хората!

Оня
Оня

Хах ще се появи ли ADD Blocker и за Windows изцяло 😀

Пенчо
Пенчо

Е то вече има спай-блокер за уиндоус сега трява и адблокер за уиндоус а поради това, че почти всеки ъпдейт чупи нещо ще трябва и ъпдейт блокер понеже вече ъпдейтите не могат да се спрат нормално…

Разум
Разум

Направо един Windows blocker да се появи и няма да има проблеми

Ozzy
Ozzy

Нямам такова приложение и съм с последна версия.Всякакви такива боклуци ги трия.

Бай Ганьо
Бай Ганьо

Лъзгам си UBUNTU 19.04 и те така..
Чалгата ми върви, образователните(милицински) филми също.

user
user

И аз лъзгам с manjaro kde от 3 години вече.
Пробвай някое дистро базирано на arch, било то manjaro или чист arch, ще дивиш огромна разлика в скоростта в обновяването а и не само.

kiko
kiko

Редактиране на hosts файла решава проблема. в мрежата има доста информация на тази тема.

Пенчо
Пенчо

За съжаление „умния“ уиндоус игнорира хостс файла когато става дума за реклами или изнасяне на информация. Това потресе доста хора и има вече уиндоус администратори които минават на линукс само заради погазването на това нещо.

na4ko
na4ko

И кво ще правим ако се появи ама-много-яко Линукс дистро, само че почти като в Андроид, за да имаш нещо фрий, ще се наложи да гледаш малко реклама? Ей, ама много яко е, пушка направос, зарежда за минус 3 секунди… 😉

Пенчо
Пенчо

@na4ko, аз нямам реклами в Андроид? Има си РОМ-ове които нямат никакви реклами…