Рекламодателите бойкотират Facebook, акциите на компанията поевтиняват

16
948

В края на миналата седмица акциите на Facebook в NASDAQ паднаха с 8,3% – От $232 на $216. Във връзка с това, Forbes съобщи, че финансовото състояние на основателя на Facebook Марк Зукърбърг, който притежава 15% от акциите на компанията е намаляло със $7,1 милиарда наведнъж и сега неговият капитал възлиза на $79,7 милиарда. Това стана след като десетки големи рекламодатели обявиха бойкот на социалната мрежа.

Изданието Bloomberg съобщи, че в средата на месец юни тази година активистите на няколко обществени организации (Националната асоциация за съдействие прогреса на цветнокожото население, Организацията за защита на гражданските права (NAACP), Color of Change, ADL, обединенията Free Press и Common Sense, групата медийни активисти Sleeping Giants и други, започнаха да призовават големите компании да се отказват да рекламират във Facebook.

Ето един пример в Twitter, където ADL предлага Facebook да изгуби $70 милиарда доход от реклама:

Твърденията на тези организации са, че Facebook не се бори достатъчно активно „с подстрекателствата срещу протестиращите, расизма, ненавистта и дезинформацията в предверието на предстоящите избори“. Към Facebook са отправени искания за промени в работата на модераторите, които отговарят за жалбите от малтретиране и преследване. Изисква се социалната мрежа да изтрива рекламите, които разгарят ненавист, както и по-задълбочена модерация на затворените екстремистки групи.

В резултат от тази акция на 26 юни производителят на спортни дрехи North Face заяви, че няма да публикува свои реклами във Facebook заради наличието в социалната мрежа на расистки публикации, насилие и ненавист. Малко по-късно The Coca-Cola Company обяви, че изцяло спира да публикува своя платена реклама във всички социални мрежи минимум за 30 дни. След това към бойкота се присъединиха мобилният оператор Verizon Communications и компанията Unilever.

Нещата наистина станаха сериозни, когато към тази акция се присъединиха и Honda Motor Co., PepsiCo, Patagonia Inc., Levi Strauss, Viber, Recreational Equipment Inc (REI), Upwork Inc., Eileen Fisher Inc, Talkspace, Fons, Braze, Magnolia Pictures, Mozilla, Local Postal, цели брандове и дори рекламни агенции.

Facebook веднага реагира и Зукърбърг заяви, че ще бъдат забранени всички постове от подобен тип и ще бъде преразгледана политиката на компанията. Навярно днес ще разбере дали рекламодателите ще се завърнат във Facebook или най-голямата социална мрежа ще остане със съвсем малко реклами, което автоматично означава и със съвсем малко доходи.

Да си припомним, че преди няколко дни поради неспособността на Facebook да защити данните на своите потребители, както и предвид неуспешните опити да спре омразната реч, Viber взе решение да премахне всички продуктови допирни точки между платформите, както и да преустанови рекламите си в социалната мрежа. Компанията преустановява официално бизнес отношенията си с Facebook, за да защити своите над 1 милиард потребители.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари