fbpx
6.8 C
София

Реконструирането на човешката роговица ще помогне за зрението на повече хора

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Изследванията, финансирани от Европейския съюз за възстановяване на човешката роговица, могат да бъдат революционни за очната хирургия, предаде Делегацията на ЕК в България. Те могат да спомогнат за намаляване на броя на тестовете провеждани върху животни за оценяване на ефектите на химикалите върху окото.

Учените ще използват нанотехнологиите за целите на инженерството на тъкани за създаване на триизмерна човешка роговица in vitro. Те се стремят към заменяне на външния слой на роговицата, за да способстват възстановяване на зрението, да разработят полу-роговица, която да замести външната половина на роговицата и да реконструират цялата роговица.

Проектът „Cornea Engineering“ се осъществява от консорциум от четиринадесет изследователски екипа от девет страни – Белгия, Финландия, Франция, Германия, Израел, Италия, Швеция, Турция и Обединеното кралство.

„Чрез европейските изследвания ние буквално проглеждаме. Тези изследвания ще помогнат на повече хора да виждат и ще намалят тестването на животни“, заяви Европейският комисар за изследвания Филип Бюскен. „Разработването на роговици чрез инженерство на тъкани ще помогне за адресиране на проблема с международния недостиг на донори на роговици, което означава, че повече хора могат да се подложат на този тип хирургия и ще прогледнат. Проектът „Cornea Engineering“ показва по какъв начин Европейското изследователско пространство може да обедини европейската експертиза за постигане на една критична маса знание и подобряване на качеството на живот на европейските граждани.“

Източник: Dnevnik.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини