Рекорден хонорар получи адвокат по дело за онлайн шпионаж

0
14

Федерален съдия в Съединените щати разпореди, че адвокат Марк Халтсман трябва да получи хонорар от 260 хиляди долара, които трябва да бъдат платени от осъдено училище, намиращо се в предградията на Филаделфия. Адвокатът обслужваше семействата на засегнати ученици, които бяха шпионирани с помощта на лаптопи, предоставени от училището, предаде Associated Press.

Скандалът избухна в началото на годината когато ФБР проведе разследване върху училищните лаптопи, които се оказаха с умишлено инсталирани троянски коне. Лаптопите притежавали вградени уеб камери, които предавали на училищното ръководство образ от домовете на учениците. В хода на разследването станало ясно, че шпионажът е продължил повече от една година, преди да дойдат смразяващите разкрития.

Засегнатите заведоха колективно дело срещу училището и го спечелиха категорично. Учебното заведение трябва да плати разходите по делото, включително и хонорара на противниковия адвокат.

Някои от учениците били заснемани докато спят, а в други случаи, когато не са напълно облечени. Единственото оправдание на училището било, че системата е предназначена за локализиране на загубени и откраднати лаптопи, и е била използвана много рядко.

Не е ясно как ще се отрази този допълнителен разход на осъденото училище, но със сигурност той ще затрудни доста работата му.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари