Google ще трябва да заплати огромна глоба заради начина, по който събира данните на своите потребители, предава Би Би Си. Американски съд е взел решението да бъде наложена глоба на компанията в размер на $391.5 милиона след подаден от 40 щата в страната иск. Той е провокиран от статия в „Асошиейтед прес“ от 2018, в която се твърди, че Google проследява движението на своите потребители дори и в случаите, в които те са заявили ясно несъгласието си за това.

Във въпросната статия се отбелязва, че въпреки, че „История на местоположението“ е изключена по подразбиране и трябва да бъде активирана от потребителите, то тяхното местоположение и маршрут бива проследяван въпреки това, което им дава фалшиво чувство на сигурност. Проблемът тук е бил друга настройка – „Активност на приложенията и уеб браузването“, която бива автоматично активирана щом някой си направи регистрация в Google, включително и при Android.

Според кабинета на главния прокурор на Кънектикът, макар и локализационната дата да играе ключова роля за развитието на бизнеса на компанията с реклама, този тип данни се явяват сред най-чувствителните, които Google събира за потребителите си. Така те потенциално излагат на риск самоличността, навиците им и други лични подробности за тях, смята обвинението. С настоящето споразумение, Google се задължава да ограничи използването и съхранението на данните за местоположението и ще трябва да направят страницата си с настройка за това по-разбираема.

Освен това, Google са задължени да информират допълнително хората при включване на настройка, свързана с проследяване на местоположението, да бъдат прозрачни за това и да изготвят специална уеб страница, която да доставя информация за типовете локализационни данни, които биват събирани и как се използват те.

„Съобразно подобренията, които направихме през последните години, ние постигнахме споразумение по отношение на това разследване. То се фокусира над вече остарели наши продуктови политики, които променихме преди години“, заявява говорител на Google, цитиран от британската медия. Тя припомня, че това е втората подобна глоба, която плаща компанията, след като през октомври съд в Аризона наложи на Google глоба от $85 млн. по сходни обвинения.

„Хората заслужават по-голям контрол и яснота по отношение на това как личната им информация се използва. Кабинетът ми е в предните усилия на това усилие и ние ще продължим да се борим с големите технологични компании, придвижвайки приемането на закона за опазване на личните данни в Кънектикът“, заяви главният обвинител на щата Уилиям Тонг след края на делото.

Не всички са доволни обаче от изхода на делото. За Крис Макелан от Data Collaboration Alliance постигнатото споразумение е крайно незадволително. „Глобите не са отговора. Трябва да насърчаваме използването на нови технологии, стандарти и методологии, които ще ни помогнат да се справим с основните проблеми по отношение на хаоса, който имаме тук – силозите и копията. По какъв начин собствеността над данните и правата на информацията се развиват ще е определящо за това кой ще е на губещата страна и кой на печелившата в икономиката на бъдещето. В момента сме свидетели на битката за бъдещето ни чрез поемането на контрол над данните ни“, коментира за Infosecurity-Magazine Макелан. По данни на Би Би Си, Google генерира годишна печалба от $200 милиарда от използването на локализационните си услуги за реклама.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари