fbpx
3.7 C
София

Рекордно IPO, грандиозна афера и ужасна смърт: светът на милиардерите през последните 10 години

Оригиналът е на Hayley C. Cuccinello, Forbes

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Първата победа на милиардер по време на президентските избори на САЩ, триумфите на Илън Мъск и Кайли Дженър, смъртта на IT визионера Джобс – Forbes събра десетте ключови събития от света на милиардерите през изтеклите 10 години.

През изминалото десетилетие съставяният от Forbes списък с милиардери се увеличи с 1011 души и вече включва 2100 милиардера, като голяма част от тях са от технологичния бранш. Общото финансово състояние на всички милиардери от този списък възлиза на $8,7 трилиона.

Съставът на участниците непрекъснато се променя: през миналата година този престижен рейтинг напуснаха 247 души, но техните места бяха заети от 195 нови. Някои от тях успяха да оставят значителна следа в историята. Сега Forbes, независимо дали поради щастливи поводи или по печални причини – от основателя на Alibaba до бившия италиански премиер Силвио Берлускони, напомни за най-крещящите заглавия в медиите през изтеклите 10 години.

Ето кои са ключовите събития в света на милиардерите през последното десетилетие според Forbes:

Смъртта на Стив Джобс

Джобс почина през месец октомври 2011 година на възраст 56 годни след седемгодишна борба с рака на задстомашната жлеза. Два месеца преди смъртта си той напусна поста генерален директор на Apple и предаде управлението на компанията на Тим Кук.

Джобс създаде Apple в гаража на своя дом заедно с приятеля си от училище Стив Возняк през далечната 1976 година. През 1985 година бордът на директорите принуди Джобс да напусне собствената си компания, но след 12 години той се завърна, за да вдъхне нов живот на Apple. Малко след това – през 2001 година светът видя първия iPod, а през 2007 година бе показан първия iPhone. Благодарение на гениалния си и нестандартен поглед върху нещата Джобс се прослави като истински първооткривател в света на високите технологии. Към датата на неговата смърт пазарната капитализация на Apple достигна $350 милиарда.

Джобс остави три дъщери, син и съпругата Лорън Пауъл Джобс. Към днешен ден неговата вдовица е на 42-ро място в рейтинга на най-богатите хора в света. Нейното финансово състояние достигна $23,8 милиарда. Това са предимно наследените от покойния съпруг акции на компаниите Apple и Disney.

Оставката на Силвио Берлускони

Силвио Берлускони, който три пъти бе премиер на Италия, окончателно напусна високия пост през 2011 година, когато не получи поддръжката на парламента. Той реши да не заема вече премиерския пост след като прие непопулярни и твърди мерки за икономия, които трябваше смекчат бремето на големия държавен дълг.

Берлускони за пръв път бе избран за министър-председател през 1994 година. Шест години преди това той бе включен в рейтинга за милиардери на Forbes, най-вече заради неговата корпорация Fininvest, включваща и най-големия в Италия медиен холдинг Mediaset. През 2000 година политикът-бизнесмен бе на върха – неговото финансово състояние достигна $12,8 милиарда. Но към 2011 година неговият капитал се стопи до $6 милиарда на фона на предявените срещу Берлускони обвинения в данъчни манипулации и сексуални действия с непълнолетни. Милиардерът бе признат за виновен по три обвинения, но после бе оправдан в делото за организиране на проституция. Но той остана в историята като милиардерът-прелъстител.

Илън Мъск стана милиардер

Илън Мъск за първи път бе включен в рейтинга на милиардерите на Forbes през 2012 година, когато неговият капитал достигна $2 милиарда. Това стана след резкия скок в курса на акциите на неговата компания Tesla Motors, която излезе на фондовия пазар две години по-рано. През месец февруари 2012 година бъдещият мащабен производител на електромобили представи своя първи Model X. Делът на Мъск в Tesla е 29%, а цената на този дял тогава превиши $1 милиард. Останалите финанси Мъск инвестира в други амбициозни проекти: космическата компания SpaceX, произвеждаща ракети за многократно използване, слънчевите панели на SolarCity и още много други.

„Ако се завърнем няколко стотици години назад, ежедневните неща, които днес изглеждат очевидни, като например общуването на хората на големи разстояния, космическите полети, достъпа до големи бази данни – всичко това през тези далечни времена би изглеждало като магия“ – бе казал Мъск в интервю за Forbes през 2012 година. „Изобретяването на всичко това много прилича на вълшебство, а кой не би искал да бъде вълшебник?“.

Скандалното напускане на Чип Уилсън от ръководството на Lululemon

През месец март 2013 година производителят на дрехи за йоги Lululemon иззе от магазините хиляди бройки спортни дрехи, които според купувачите, били твърде прозрачни. През месец ноември същата компания отново бе разкритикувана – този път заради спортните панталони, които бързо се износват. Основателят на бранда Чип Уилсън твърде рязко реагира на това недоволство и за всичко обвини купувачките:

„Честно казано, телата на някои жени просто не са подходящи за тези спортни панталони“ – заяви Уилсън в интервю за Bloomberg TV. „Триенето между техните бедра е толкова голямо, че оказва огромно влияние на тъканта и спортните панталони се износват много бързо“.

Но редица клиентки се обидиха от тези думи, като последвалите извинения на Уилсън не спасиха ситуацията. В интернет се появи петиция, в която почти 20 000 жени призоваха Lululemon да разнообрази продукцията си от спортни дрехи с по-голям брой размери. През декември 2013 година, след по-малко от месец от това интервю, Уилсън напусна поста председател на борда на директорите.

Оттогава бизнесменът напразно се опитва да махне от двамата ръководители на борда на директорите. Въпреки това, финансовото състояние на Уилсън към днешен ден е в размер на $4,6 милиарда и той си остана най-големият индивидуален акционер на Lululemon.

Джек Ма стана най-богатият човек в Китай

Джек Ма стана най-богатият човек в Китай през 2014 година, когато търговският гигант Alibaba представи акциите си на нюйоркската фондова борса. По време на това грандиозно IPO компанията привлече $25 милиарда, а събитието се превърна в най-грандиозния дебют в историята на фондовата борса. Благодарение на това, финансовото състояние на Джек Ма се удвои и той стана по-богат от Робин Ли, основател и създател на най-голямата китайска интернет търсачка Baidu.

За пет години след това IPO акциите на Alibaba нараснаха над два пъти, а след продажбите на търговските площадки Taobao и Tmall, пазарната цена на Alibaba нарасна с още $38 милиарда. Неотдавна бизнесменът напусна поста председател на борда на директорите на холдинга. Джек Ма заяви, че напуска, понеже от работа няма време да се наслади на живота. Към днешен ден неговото финансово състояние е в размер на $42,9 милиарда.

Възходът и падението на основателката на Theranos Елизабет Холмс

Елизабет Холмс обеща истинска революция в сферата на анализа на кръвта, а нейният стартъп Theranos бе оценен на $9 милиарда. Но през месец юни 2016 година Forbes намали оценка си за нейния капитал от $4,5 милиарда до нула. Холмс прекъсна обучението си в Станфорд, постигна мълниеносен успех и привлече $700 милиона от инвеститори като Рупърт Мърдок, Карлос Слим и Робърт Крафт. Но след това бе обвинена, че използва оборудването на друга компания, а нейните тестове не дават точни резултати.

Започна мащабно разследване от различни федерални ведомства и къщичката от карти се срути. Theranos остана без пари да плаща кредитите си, нямаше как да върне парите на акционерите и прекрати дейността си през месец септември 2018 година. Следващото лято Елизабет Холмс трябва да се яви на съдебно дело с обвинения за престъпен сговор и мошеничество.

Доналд Тръмп е първият милиардер, станал президент на САЩ

След учудилата целия свят победа на изборите, Доналд Тръмп през месец януари 2017 година стана първият милиардер на тази длъжност. Активите на Тръмп, които са преди всичко недвижимо имущество в Манхатън, тогава възлизаха на $3,7 милиарда. Към днешен ден Forbes показва, че капиталът на Тръмп е намалял до $3,1 милиарда.

Доходите от лицензиране и брандиране на недвижими имоти намаляха много, но рязко нарасна цената на дяловете на двете офисни имения в Ню Йорк и Сан Франциско. След стъпването му в длъжност, синовете на Доналд Тръмп – Ерик и Доналд младши продадоха недвижимост от негово име на сума малко над $100 милиона.

В средата на декември Тръмп стана третият в историята президент на САЩ с обявен импийчмънт.

Убийството на канадския милиардер Бари Шърман и неговата съпруга

Основателят и председател на борда на директорите на фармацевтичната компания Apotex и неговата съпруга бяха намерени през месец декември 2017 година в мазето на неговото имение в Торонто. Телата на 75-годишният Бари и 70-годишната Хъни бяха стегнати прев вратовете към стоманените перила на басейна. Към момента на смъртта финансовото състояние на Шърман според Forbes е $3 милиарда.

Двойното убийство и до днешен ден се разследва от местната полиция. За две години следователите разпитаха над 240 души. Частното разследване от страна на семейството на Шърман приключи без резултат, а виновните така и не бяха открити. Въпреки това, семейството както преди предлага награда от $10 милиона за информация, която би помогнала за залавяне на убиеца или убийците.

Джеф Безос стана най-богатият човек на планетата

2018 година бе особено успешна за генералния директор на Amazon. За 12 месеца неговото финансово състояние нарасна със солидните $78,5 милиарда и достигна $160 милиарда. Акциите на Amazon поскъпнаха двойно, а Безос изпревари Бил Гейтс и стана най-богатият човек на света.

„В някои бизнес сфери продажбите са доста ограничени, но ние нямаме подобен проблем“ – каза милиардерът в интервю за Forbes.

През 2019 година Джеф Безос и неговата съпруга Макензи обявиха, че се развеждат. Всичко приключи през месец юли. Макензи получи от бившия си съпруг 25% от неговия дял в Amazon и веднага застана на 27 мо място в рейтинга на Forbes с капитал от $32,2 милиарда. Но Безос си остана най-богатият човек с финансово състояние от $111,1 милиарда.

Кайли Дженър – най-младият селф-мейд милиардер

През месец март тази година Forbes призна 21-годишната Дженър за най-младият селф-мейд милиардер в света. В миналото с това звание бяха удостоени Марк Зукърбърг, а преди това и Бил Гейтс. През месец ноември Кайли продаде 51% от своите козметични брандове (Kylie Cosmetics и Kylie Skin) на компанията Coty, която представя на пазара козметика и парфюмерия. Сумата на сделката е $600 милиона. Това означава, че целият бизнес на Кайло Дженър малко превиши $1,2 милиарда и тя бе включена в престижния рейтинг на милиардерите.

„Нищо подобно не съм очаквала и не не можех да предвидя, че ще стане така“ каза Дженър в интервю за Forbes. „Но усещането е много приятно и ми харесва. Прилича на нежно потупване по гърба“.


Това бяха според Forbes са ключовите събития от света на милиардерите за изтеклите десет години. Можем да се убедим, че това са хора предимно от сферата на високите технологии и науката.

Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Наблюдателен
Наблюдателен
1 година

В Норвегия Швеция Дания и Финландия няма такива ‘умни’ (хитри) капиталисти/предприемачи(мошенници) затова пък са най развитите страни в света, няма бездомници и наркомани по улиците, и материалните блага са най равно разпределени…..

Що така?

mhm
mhm
Отговор на  Наблюдателен
1 година

И какво са изобретили великите скандинавски страни? Ако чакахме на тях и социализма им, още да сме в 19 век.

Наблюдателен
Наблюдателен
Отговор на  mhm
1 година

Изключително дилетантско изказванене!! При това напълно нормално за маргинализиран и неосведомен типаж! Швеция и Дания най-малкото са родили много световно известни физици, химици и учени! Динамитът, признат за едно от най революционните открития, е създаден там! Докато в Америка средно статистическият каубой е чистил кравя дрисня с кофите, и е лочил евтино уиски в кръчмата, мислейки чии череп да пръсне, хората въвнвеликите скандинавски държави са се занимавали с наука и изкуство. Още един пример: цялото световно корабоплаване се задвижва от двигатели Бурмайстер (Дания) (сега МАН) или Зулцер (Wartsilla – Финландия) Едни от най развитите тежки индустрии са там. Тежки машини,… Виж още »

Ерос
Ерос
Отговор на  Наблюдателен
1 година

Мисля ,че ако добавим музиката, Виенската филхармония,архитектите,арфичното изкуство и АSML тези всичките са двигателят на цялостният световна култура и прогрес и в момента. Прав сте ,че тези държави са основата на цялата култура на света и прогреса ,но те не успяха да опазят едно нещо.Цивилизацията си. Милиони шведи и скндинавци са бездомни по улиците. Децата им отнемат.Самите себе си не опазиха. Тези държави се заличават ударно от Афромиграция и до 10г от тех няма да остане нищо, както и от Цяла Европа в момента в която 200 милиона африканци се влеят то люлката на цивлилизацията ще бъде изклана като котета.

Тъп си и Смотан
Тъп си и Смотан
Отговор на  Наблюдателен
1 година

Ей мухлйо недей да обиждаш човека при положение че ти не знаеш нищо
Олигофрен иди в центъра на Осло да видиш няма ли наркомани с линейки ги вземат и как да няма при тая скука и тъпня там
Собственика на Икеа е милиардер
По магазините обаче дори и да си трилионер няма какво да купиш освен помия за свине какъвто си ти
По депресиращи грозни държави няма.
За това и са на1 място по самоубийства
Що така ве мухляр 1 място пефофили
Пиене и самоубийства
Много мога да говоря ама си прост

dagodyhaalgor
dagodyhaalgor
Отговор на  Наблюдателен
1 година

това са народи с високи самоубийства понеже няма на 5 км човек сол да ти даде а следедователно и да извърши някой престъпление няма кой да разбере пишат го безслендо изчезнал

Наблюдателен
Наблюдателен
Отговор на  dagodyhaalgor
1 година

Поредният всестранно ‘развит’ от всичко разбиращ панелен тип.
Това от къде го прочете? от Блиц.бг ли?

Колко години си живял в която и да е Скандинавска страна?

В България самоубийствата са в пъти повече но властта крие.

Само самозапалванията последните години са над 50!!

Потърси Self Immolation във Wikipedia и се убеди!! България е първите места в класацията по самозапалвания!!

Айде лапай туршията с ракията, и да не забравиш на следващите избори цялото семейство под строй да гласувате за Боко Тиквата…..

Отрепко, марш в Кремъл
Отрепко, марш в Кремъл
Отговор на  Наблюдателен
1 година

“ В България самоубийствата са в пъти повече но властта крие.”

Каза простия руски трол с надеждата да създаде паника. Ако си вярваш, това е прочикаъа да си беден, никой не наема малоумници, които се усведомяват от книги за езотерика или страници с фалшиви новини.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  Наблюдателен
1 година

Нямало наркомани ?

Питай фънки и амебата как пияните норвежци и шведи в кораба им падаха върху инструментите и диркторката по забавления им забрани гнусни източно европейци да махат повръщаши супер хора от норвегия .

:(
:(
Отговор на  Анонимен
1 година

В петък и събота улиците на тия северни държави са пълни с изпочупени бутилки, защото дегенератите пият като за последното. Само, кокто е бил там знае много добре! И наркомаки има бол! Както и клошари, проституки и тонове гейове и джендъри, които плащат всеки Бай Ганьо.

dsaa
dsaa
Отговор на  Наблюдателен
1 година

Щото плащат по 42% данък (поне в Дания). Сигурен съм, че ако ти го предложат тук, ти веднага би се съгласил. Новегия има най-големият фонд в света, благодарение на петрола, който помпят. За Швеция явно и два реда не си чел, защото в момента там е пълен батак с всичката паплач, която приеха. За 1 месец имаха над 20 взривени коли.

Наблюдателен
Наблюдателен
Отговор на  dsaa
1 година

Всестранно развитият, не ми казвай какво да чета за да съм ‘научил’ аз живея ТУК, за разлика от теб, който само лаеш от панелката по други държави в които никога няма да стъпиш. (и не плащам 40 % данъци, ами 18, ама Ганю от къде да е чувал за прогресивни данъци. И ги плащам с КЕФ, защото никой не краде и като тръгна сутрин за работа в 6, снега е ичистен и е опесъчен и обработен пътя, щот хората стават в 4 и бачкат, а не като нашите Терикати със вдигнато гребло снегорина и после нафтата в тубите и в… Виж още »

Ed-i Snowden
Ed-i Snowden
1 година

Елизабет Холмс и Theranos бяха заплаха за глобалната Фарма мафия за това ги унищожиха.Щяха да направят всички Фарма фирми и лабораториите им точещи милиарди за иследвания точно като машината за писане и парният локомотив-ИЗЛИШНИ. .Никола Тесла щеше да направи излишни всички енергийни дружества -Енергийната мафия.Елизабет Холмс и Theranos са заплаха за Фармацевтичните фирми.Инвенторите винаги си били обвинявани и унищожавани. Олигофрените като Мъск и Гейст имащи супр много почитатели винаги са били почитани от Глобалният монопол.

:(.
:(.
Отговор на  Ed-i Snowden
1 година

Глобален монопол? Евреи, масони, рептили, извънземни, пий си хапчетата. Единствената причина да си беден е защото си прост, наивен и лековерен.

dsaa
dsaa
Отговор на  Ed-i Snowden
1 година

Тая беше си спретнала една хубава пирамида и бе намерила балъци, които да ѝ вярват.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците
1 година

Ко ни занимавате с говедарски наркомани?

dsaa
dsaa
1 година

Джобс трябва да е в учебниците, виден пример, как един сравнително умен човек, може да умре от собствения си нарцисизъм. Един известен лекар в САЩ бе казал за него – „It is like winning the cancer lottery and not taking the prize“.

Пропуснахте тоя милиардер, който се „самоуби“ в САЩ, защото имал остров, където е водил педофили, сред които много известни личности, вкл и един бивш техен президент. Твърде много „случайности“ има там.

Нови ревюта

Подобни новини