Рекордът за квантова телепортация бе счупен…отново

2
203

Само ден след като физици в Китай разбиха рекорда за квантова телепортация през открито пространство чрез пращането на квантови частици на разстояние 97 километра през едно езеро, европейски екип направи нов пробив в квантовата телепортация.

Този път, екип воден от Антон Цайлингер (Anton Zeilinger ) от Виенският университет удължи това разстояние до 143 км. чрез телепортацията на квантови тела между два от Канарските острови. Екипът заявява, че успехът им прави все по-възможна квантовата телепортация посредством сателитни системи.

Квантовата телепортация включва изпращането на квантова маса между две страни – нека ги наречем Яна и Иван – без обаче да се изпраща всъщност частица към дадената страна. Процесът включва един квантов комуникационен канал между двете страни, посредством който едната половина от заплетена двойка фотони се изпраща от Яна до Иван. Процесът изисква също и наличието на конвенционален комуникационен канал, посредством който Яна да изпрати на Иван информация за измерването, която тя е провела върху частицата в квантово състояние, която иска да прати на Иван. След като стане това, Иван използва тази информация, за да може да направи нужната манипулация със своя свързан фотон, така че той да е в телепортационно състояние.

Цайлингер и колегите му са телепортирали квантови единици от Лас Палмас до Тенерифе, а за да осъществят това, те са успели да развият няколко нови технологии – откриване на нов източник за заплетени фотонни двойки и „ултра нискошумови“ детектори за единични фотони (“ultra-low-noise” single-photon detectors). Нужното време също е било едно от предизвикателствата, тъй като десетте наносекунди допустимо колебание в времевите сигнали на GPS-системата се е оказало пречка за качественото осъществяване на телепортацията. За тази цел, на екипа се е наложило създаването на специална технология, наречена „свързано-подпомогната синхронизация на часовника“ (“entanglement-assisted clock synchronization” ), която се основава на детекцията на свързаните фотони от Яна и Иван.

Освен чисто техническите предизвикателства пред екипа, то те е трябвало да се борят и с климатичните капризи на времето от месеците май до юли 2011, което е включвало всичко – от пясъчни бури до снеговалеж.

Фактът, че екипът се е справил с тези технически и метеорологически особености дава надежди за постигането на крайната цел на изследването – телепортацията на квантови масиви от и към сателити разположени в ниските части на орбитата. Въпреки, че тези сателити са позиционирани на близо тройно по-голямо разстояние от Тенерифе и Лас Палмас, въздухът там е доста по-разреден и следователно може да се очаква значително по-малко разкъсване на връзката. В резултат на това, там телепортацията между сателите може да се окаже много по-лесна.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари