„Ресурсите за обучение на невронните мрежи се удвояват на всеки три месеца“

2
327

Специалистите от института за изкуствен интелект „Алън“ (AI2) предложиха нов начин за оценка ефективността на невронните мрежи. Експертите отбелязаха, че със сегашните темпове на развитие невронните мрежи и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект имат осезаем дял в общата консумация на енергия и в глобалното затопляне. Това е и причината да бъде предложен новия метод.

Все повече изследователи са разтревожени от непрекъснато нарастващата цена на машинното обучение. През 2018 година некомерсиалната организация OpenAI публикува резултатите от свое изследване, според което изчислителните ресурси, необходими за обучението на големите модели, се удвояват на всеки три или четири месеца. През месец юни специалисти на Масачузетс съобщиха, че обучението на една от днешните невронни мрежи оставя същата въглеродна следа като пет автомобила.

Интересно е, че разработчиците на невронните мрежи почти никога не съобщават колко ресурси и енергия са използвани за създаването на алгоритмите и за нейното обучение.

Според учените, с днешните темпове на развитие на невронните мрежи, към 2025 година за нуждите на ИИ алгоритмите ще е необходима една десета част от световната електроенергия.

Ето защо се предлага винаги да се публикува финансовата и изчислителната цена на обучението на ИИ моделите, а не само тяхната производителност. По този начин ще се повиши прозрачността на тези изследвания и ще бъдат стимулирани инвестициите в разработването на по-ефективни ИИ алгоритми.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Toto poto
Toto poto

Вече се вижда началото на „Матрицата“.

Trial
Trial

Мдааа, хората стоящи зад изкуствения интелект вече нямат доверие на естествения такъв. Не за друго, а защото последният почна да се осъзнава, как първите работят с/у него.