Рискът от повторно заразяване с COVID-19 е много нисък

3
780

Скоро наближава една година от появата на коронавируса SARS-CoV-2, от който първия заразен човек беше на пазара за месо в Ухан, Китай, причиняващ заболяването COVID-19 и превърнал се в световна пандемия, която понастоящем на годишна база е считано за едно от най-смъртоносните заболявания в САЩ.

Всички искаме пандемията да приключи колкото се може по-скоро, за да върнем ритъма си на живот към нормалното. И независимо как понасяме условията на пандемията и как реагираме на здравните мерки, всички се вълнуваме кога най-сетне учените ще обявят готова ваксина за масова употреба и надеждно лечение за новия вирус. Докато се случи това обаче, може би единственият начин да запазим нормалния си начин на живот е чрез естествен и стаден имунитет.

Темата за повторното заразяване от COVID-19 интересува учените почти от самото начало на пандемията. В света вече има регистрирани случаи на хора, които се прекарали вируса и са се заразили повторно от него. Въпреки това обаче, цифрата на повторно заразените от всички 41 милиона души заразени или прекарали COVID-19 от началото на пандемията, е значително малка. Според известния кардиолог и автор Ерик Топол това са ниски стойности и рискът от повторно заразяване от вируса е наистина много малък, което според него е добра новина.

Позовавайки се на доклад за разпространението на коронавируса, публикуван в сряда от списание Nature, Топол посочи в Twitter, че от всички заразени с COVID-19, само 32 пациенти в целия свят са с потвърдена реинфекция.

„Това е много успокояващо, Нейт“, каза Топол, отговаряйки на главния редактор на FiveThirtyEight Нейт Силвър. „32 са известни, документирани реинфекции от повече от 42 милиона потвърдени в случая в световен мащаб. Може и случаите да са повече, но все пак риска от реинфекция изглежда наистина много малък към днешна дата.“

От месеци въпросът за реинфекция озадачава учените, които искат да разберат дали възстановяването от COVID-19 ще предпази пациентите от повторно заразяване. След анекдотични доказателства, сочещи и в двете посоки, лекарите потвърдиха риска от реинфекция за първи път през август.

Тези цифри могат да се променят с напредването на пандемията – тъй като 32-те случая на реинфекция са тези, които са окончателно потвърдени от медицински лица, а много други може да не са забелязани или диагностицирани. Не се знае какви ще бъдат стойностите след няколко месеца, когато има риск устойчивостта на имунната система срещу коронавирус естествено отслабне, ако това стане.

Засега, както казва Топол, данните показват, че реинфекцията вероятно ще бъде незначителен проблем на фона на сериозните опасности от пандемията.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари