Роботизираната революция се отлага: Foxconn наема още повече хора

0
15

Преди три години генералният директор на Foxconn Тери Гоу казваше, че ще замени милионите работници във фабриките с роботи. Гоу самостоятелно започна разработването на собствени роботизирани манипулатори (Foxbot), с помощта на които използването на човешки труд трябва рязко да намалее. Оказа се, че роботизираната работна ръка не оправдава средствата.

В началото на тази година Foxconn съобщи, че ще използва 10,000 фоксбота с цена от 20 до 25 хиляди американски долара, за да произвежда iPhone от последно поколение. Плановете бяха като цяло да се произвеждат по около 300,000 устройства годишно, като Foxconn всяка година ще добавя по още 30,000 робота.

Това не са един милион робота, но са сериозна заплаха за работните места на хората, особено ако се отчетат спецификите и мащабируемостта на автоматизирания труд. Оказа се, че фоксботите не са така ловки и нямат достатъчно интелект (засега), за да оценят качеството на продукцията от конвейера.

За да се справи с положението, при сглобяването на iPhone от последно поколение, компанията нае нови 100,000 души, а ръководството на Foxconn съобщи, че роботите ще помагат на хората и няма да ги заменят.

Гоу е недоволен от първото поколение роботи, инсталирани в заводите на Foxconn и засега роботизираната революция на труда се отлага. Но в момента се подготвят роботи от второ поколение, които според много анализатори могат да предизвикат структурна безработица.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари