Роботизираните магазини Amazon Go са 1,5 пъти по-печеливши от обикновените

0
794

Изцяло автоматизираните магазини Amazon Go на Джеф Безос се оказаха един и половина пъти по-ефективни от обикновените. Причината съвсем не е икономията от работни заплати. Оборотът на тези магазини е много по-голям най-вече заради лекотата на шопинга. Това са магазини без опашки, без каси и без пари в брой. Форматът се оказа толкова удачен, че Джеф Безос възнамерява до 2021 година да открие 3000 магазина Amazon Go. Те ще генерират за компанията доход от $4,5 милиарда годишно.

Роботизираните магазини без опашки и пари в брой, в които купувачът просто взема стоките от рафтовете и автоматично заплаща минавайки покрай сензорите на изхода, носят 50% повече печалба от традиционните денонощни магазини.

Икономистите на RBC Capital Markets пресметнаха, че средната похарчена сума в тези магазини е $10, а средния брой посетители за един ден е около 550 души.

Ако махнем почивните дни, по този начин Amazon изкарва по $1,5 милиона. Обикновеният магазин със същите размери генерира около $1 милиона годишно.

Джеф Безос възнамерява в ускорени темпове да разшири своята верига от безкасови роботизирани магазини. Той планира към 2021 година да пусне 3000 роботизирани магазина от този тип, които могат да сринат конкурентите. Ако планът бъде осъществен, по най-груби пресмятания новите магазини ще осигурят по $4,5 милиарда годишен доход. Засега Amazon не коментира пресмятанията на BBC.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за