fbpx
2.9 C
София

Роботите влизат в детската градина

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Има нещо, колкото вълнуващо, толкова и плашещо в идеята за разпространението на роботите. От една страна имаме хора, като Илън Мъск, които говорят за робоапокалипсиси и всякакви такива страхове, докато в същото време имаме работещи концепции за роботи, които разминират бойни полета и успяват да стъпят там, където за човек би било смъртоносно, като например радиационната площадка на Фукушима. Идеята обаче, че те могат да откраднат работата на човек не звучи толкова далеч. Роботи биват ползвани в складове на Amazon и работни мощности на Foxconn (и в този смисъл буквално ще спасят човешки животи вземайки предвид нарушаването на трудовото законодателство и човешките права от технологичния гигант в своите фабрики за роби). Има работещи проекти за роботи, които могат да изместят човек за по-малки и по-големи дейности, като грижата за възрастни хора, обслужването на хората в търговски обекти, по летища, в офиса, а вече и в училище. Това става ясно от материал, публикуван на страниците на Phys.org.

Става дума за експериментална програма на Центъра за познавателни науки и комуникация към Университета на Тилбург (Холандия) и консорциум от европейски компании и академични организации, които разработват социален робот, който комуникирайки по естествен начин с деца в предучилищна възраст да ги учи на холандски и английски. Цел на проекта е разработката на серия от езикови програми, целящи да научат децата на основни идеи и начално езиково обучение.

Авторите на проекта обясняват, че в днешния глобализиран свят, чуждоезиковите компетенции могат да са от решаващо значение за успеха и живота на човек. Децата от своя страна са изключително податливи към усвояване не само на езика на родителите си, но и на чужд език, като това важи в особена степен за малчуганите в предучилищна възраст. Именно знаейки този факт, специалистите са се обърнали към пет местни забавачници, като родителите са откликнали с готовност техните деца да участват в експеримента.

През този месец приключва първата фаза на експеримента, в която те ще трябва да открият най-добрия начин, по който децата и симпатичния робот Pepper. Резултатите на техния експеримент ще бъдат публикувани следващия месец.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини