Японските компании се сблъскаха с остра криза, поради липсата на работна сила. Япония ще решава проблема с липсата на кадри чрез закупуването на съвременни роботи и друго оборудване за автоматизиране на широк кръг задачи – от изкопни работи до почистване на хотелските стаи.

Според изследване на Централната банка на Япония, през тази финансова година инвестициите за развитие на производството са нараснали със 17,5% и са достигнали рекордни нива. Едновременно с това, производителите на роботи и оборудване за автоматизация на производството отбелязват масови поръчки на роботизирана техника.

Японското министерство на икономиката обяви, че нарасналите загуби и намалената ефективност на труда са пряко свързани с недостига на работна сила. Ако тези инвестиционни планове бъдат изпълнени, Япония временно ще реши този проблем, свързан преди всичко със застаряващото и съкращаващо се население на страната. Автоматизацията ще увеличи обема на производството и ще реализира икономически ръст. Очаква се начинът, по който Япония ще се справи с демографската криза и недостига на работна сила да стане пример и за другите държави.

Докато целият свят се страхува, че роботите ще завземат всички работни места, Япония вижда в този процес спасение на своята икономика.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари